Ezek a legjobb tippek a téli bőrszárazság elkerülésére

A központi fűtés, a hideg, a szél és a kinti-benti hőmérséklet közötti jelentős különbség mind próbára teszik a bőrünket. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, ráadásul könnyebben alakulnak ki ekcémás elváltozások, különösen az arra hajlamosaknál. Ezek mellett ráadásul egy újabb problémával is meg kell küzdenünk, hiszen a koronavírus miatt sokkal több fertőtlenítőszert és kézfertőtlenítőt használunk, ami ugyancsak erőteljesen megviselheti a kezünk bőrét. A Híradó.hu összeállításában a téli bőrvédelemhez olvashat tippeket, melyek a pikkelyes, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá teszik.

Forrás: hirado.hu2022. 01. 12. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezek száraz, érdes tapintása gyakori probléma télen

A tél valódi kockázatot jelent a bőrnek, és főleg a kezeknek, hiszen ilyenkor a külső és a belső levegő szárazabb, különösen a fűtés miatt. Az sem segít a bőr állapotán, hogy a fertőzések – különösen a koronavírus-járvány – elkerülése miatt gyakrabban mosunk kezet, hiszen ilyenkor minden alkalommal leoldódik a bőrön lévő természetes védőréteg. Sokaknak mindez olyannyira megviseli a kezét, hogy az kiszárad, berepedezik és akár vérzik is – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Mindezek elkerülésére vagy kezelésére meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. 

A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba. Ezenkívül minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolitvesztést, és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól. Tehát, ha ez a funkció gyengül, nagy eséllyel alakul ki a bőrszárazság.

A kézszárazság azonkívül, hogy nem esztétikus látvány, borzasztóan fájhat. Emellett viszket, húzódik, sőt gyakran kisebesedik és vérzik is.

A kézszárazság okai

A hideg, száraz levegő nagyban elősegíti a kezek kirepedezését. A szeles idő is kézszárazsághoz vezet, emellett a fűtés is okozhat hasonló problémákat. 

A kedvezőtlen hatások közé tartozik a napfény hiánya is, ami szintén okozhatja a kezek érdes szárazságát.

Egyes kozmetikai termékek, egyszerű szappanok is kiszárítják a kéz bőrét. Eltávolítják az egészséges és szükséges zsírréteget, így irritálják a bőrt. Akik gyakran mosogatnak, akiknek gyakran éri víz a kezüket, azokat különösen érinti a probléma, ugyanis a forró víz és a mosogatószerek lebontják a bőr lipidrétegét.

Mikor utalhat betegségre a száraz bőr?

Előfordulhat az is, hogy a bőr súlyos kiszáradása, kisebesedése nem csupán a gyakori fertőtlenítőszer használat miatt van, hanem bőrbetegség kísérőtünete.

A pszoriázis, az ekcéma vagy a kontakt dermatitisz tünete egyaránt lehet a különösen száraz, húzódó, viszkető, akár kisebesedő, kirepedező bőr.

Ha ezek a tünetek hosszú időn, akár több héten keresztül jelentkeznek, vagy ha a múltban már voltak hasonló tüneteink, esetleg még a legtáplálóbb krémek alkalmazásával sem javul a bőrünk állapota, mindenképpen konzultáljunk egy szakorvossal.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.