Így érhetjük el, hogy egészséges legyen a szemünk

Egészségesebben táplálkozunk, többet mozgunk, leszokunk a dohányzásról. Alighanem legtöbben ilyen célkitűzést fogalmazunk meg magunkban az év első napjaiban. Viszont kevesen hozunk olyan elhatározásokat, amelyek segítenek megőrizni a szemünk egészségét. Pedig a látószervünk az egyik legféltettebb kincsünk, igyekezzünk hát ennek megfelelően gondoskodni róla! Íme, kilenc újévi fogadalom az egészséges szemekért – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origó2022. 01. 08. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Digitális méregtelenítés

Ha a múlt évben kimaradt a digitális méregtelenítést, idén okvetlenül érdemes beiktatni a mindennapjainkba. Mivel a koronavírus-járvány miatt legtöbbünk megnövelte a képernyő előtt töltött időt, felszabadítóan képes hatni, ha több napra telefonstopot kényszerítünk magunkra. Ezzel nemcsak rengeteg időt hagyunk arra, hogy más céljainkra összpontosítsunk, de még a szemünkkel is csodát tehetünk. A digitális detox csökkenti a szemszárazságot és felfrissíti a fáradt szemeket.

A képernyő előtt töltött időt az alábbiakkal minimalizálhatjuk:

  • Ne nyomkodjuk a telefonunkat az étkezőasztalnál: az információéhség annyira begyűrűzött a mindennapjainkba, hogy sokan még a családi vacsora közben is a telefonunkat böngésszük vagy épp az aktuális kedvenc sorozatunkat nézzük a televízióban. Ha ezek helyett inkább beszélgetnénk a szeretteinkkel, nem csupán minőségi időt tölthetnénk együtt, de a szemünk egészségéért is sokat tehetnénk. Fél óra a kütyük bámulása nélkül máris sokat jelent a látószervünknek.
  • Lefekvés előtt olvassunk könyvet: köztudott tény, hogy az okostelefonok által kibocsátott kék fény csökkentheti a melatoninszintet és megszakíthatja az alvási ciklust. Lefekvés előtt ne a telefonunkat böngésszük, olvassunk inkább könyvet! Ez segíthet abban, hogy könnyebben aludjunk el és a szemünket sem terheli meg.
  • Iktassunk be rendszeresen szünetet, ha képernyő előtt dolgozunk: ha a munkánk során órákat töltünk a számítógép monitorja előtt, szemünk tehermentesítése érdekében érdemes a 20-20-5 szabályt bevetni. Vagyis 20 percenként, körülbelül 20 másodpercig fókuszáljunk olyan tárgyra, ami legalább 5 méter távolságra található.

Étkezzünk egészségesen

Az ünnepi édességdömping után ideje egészségesebb falatokra váltani. 

A szemünk egészségének megőrzése érdekében fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget. 

A béta-karotinban, luteinben, zeaxantinban, cinkben és omega–3 zsírsavakban gazdag étrend megelőzheti a szembetegségekből eredő látásvesztést, beleértve az időskori makuladegenerációt. 

Növeljük a zöldségek, olajos halak és diófélék fogyasztását, egészítsük ki étrendünket a következő ételekkel:

  • Zöldségek: zöld leveles zöldségek mint a kelkáposzta, a spenót, a mángold; narancs és más citrusfélék; sárgarépa, édesburgonya
  • Olajos halak: lazac, makréla, szardella, tonhal, szardínia, pisztráng, hering
  • Diófélék: mandula, dió, mogyoró, kesudió

Védjük a szemünket a napfénytől

Legyen szó nyárról vagy télről, fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy megvédjük szemünket és a szemkörnyéki bőrt a káros UV-sugárzástól. 

Jó, ha tudjuk, hogy még a hóról és jégről visszaverődő napfény is képes károkat okozni például a szaruhártyán.

Igyunk sok vizet

A kevés folyadékbevitel károsíthatja egészségünket, és hatással lehet a szemünk egészségére is. 

Ha naponta másfél-két liter vizet megiszunk, megelőzhetjük a szaruhártya kiszáradását. 

Ez különösen azok számára fontos, akik kontaktlencsét viselnek. A szemszárazságot jó minőségű, tartósítószer-mentes műkönny használatával is megelőzhetjük.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.