Sok alacsony szénhidráttartalmú diéta alig 20 vagy 50 grammnyi szénhidrátbevitelt engedélyez, amely a táblázathoz viszonyítva nagyon kevés. Ha a szénhidrátbevitelt ilyen drasztikusan csökkentjük, akkor az agy egyszerűen nem jut elegendő üzemanyaghoz. Ilyen kis mennyiség nem elegendő az agy működéséhez szükséges mennyiségű glükóz biztosításához. A szénhidrát tulajdonképpen az egész szervezet motorja. Ha ebből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet a zsírtartalékaihoz nyúl és azokat fogja felhasználni arra, hogy energiát nyerjen. Ezt nevezik lipolízisnek, vagyis erőfeszítés nélküli zsírégetésnek. Ez akár még jól is hangzana, ám ennek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, bár a fogyás gyorsan beindul. A lipolízis során ugyanis, amikor a máj lebontja a zsírokat, hogy abból energiát nyerjen, a folyamat során zsírsavak, vagyis ketonok keletkeznek. Ha azonban ezek a ketonok elszaporodnak a vérben, az zavart gondolkodást, dekoncentrációt, fáradékonyságot, indokolatlan álmosságot, teljesítménycsökkenést eredményez. Ezek mellett pedig súlyos vesekárosodást és csontbetegséget okozhat.
Fogyni szénhidráttal is lehet
Fogyókúra esetén a gyorsabb eredmény érdekében lehet csökkenteni a bevitt szénhidrátmennyiséget, de csak ésszerűen. Jól látható, hogy még egy 1200 kalóriás étrend esetén is legalább 135 gramm szénhidrátra lenne szükség. Ezt a mennyiséget a diéta során maximum 100-ig lehet csökkenteni, de 70 gramm alá a legszigorúbb diéta során se menjünk. Ebbe a 70 grammos mennyiségbe belefér 2 adag gyümölcs, egy kevés teljes kiőrlésű kenyér vagy barna rizs, valamint 1-2 adag zöldség. Érdemes a 70 helyett a napi 100 grammot megcélozni, mert az érzékenyebb szervezetet már 70 grammnál is fenyegeti a ketózisos állapot veszélye.
Mit tehetünk a helyes mennyiségű szénhidrátfogyasztás érdekében?
- Válassza a hosszú felszívódású teljes kiőrlésű kenyeret, lehetőleg pirítva, a jobb emészthetőség érdekében.
- Fehér rizs és fehér lisztből készült tészta helyett válassza a barna rizst és a teljes kiőrlésű vagy legalábbis durumlisztből készült termékeket. Ezeknek magasabb a rosttartalmuk és lassabban is szívódnak fel.
- Naponta maximum 2 darab vagy két adag gyümölcsöt fogyasszon, érdemes reggelre vagy délelőttre időzíteni a gyümölcsfogyasztást. Így ugyanis sokkal hatékonyabban hasznosul a gyümölcscukor.
- Kerülje a transzzsírokat tartalmazó ételeket, válassza az egészséges, növényi alapú zsiradékokat az ételek elkészítése során.
- Fogyasszon minél több zöldséget! Ebéd előtt, előételként egyen meg egy nagy adag nyers salátát, este pedig fogyasszon párolt zöldségféleségeket. A zöldségeknek nagyon magas a rosttartalmuk, laktatnak, telítenek és rengeteg vitamint is tartalmaznak.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)