Mit szabad enni mozgás előtt és után?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a testépítők, bokszolók, egyéb profi sportolók mindig alaposan megtervezik, mit esznek a nap folyamán, mit fogyasztanak edzések előtt vagy után. Számukra ez természetes, az életük része. De mi a helyzet a hétköznapi emberekkel, akik kedvtelésből vagy az egészségük megőrzése érdekében sportolnak hetente többször 30–60 percet?

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 07. 8:00
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindegy, hogyan fejezzük be az edzést, eszünk-e előtte, hogy több energiánk legyen vagy gondolunk-e arra, hogy mozgás után enni is kellene valamit. Az edzés intenzitása, hossza, típusa mind meghatározó lehet abban, mit együnk vagy igyunk mozgás előtt és után – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

NE CSAK EGYÜNK, IGYUNK IS!

Pontosabban, edzés előtt és alatt elsősorban igyunk. Átlagosan négy-öt deci folyadékot érdemes elfogyasztani edzés közben, ez a mennyiség a kardiótípusú mozgásformákra igaz, és fél órára vonatkozik. Már edzés előtt érdemes elfogyasztani két-három deci tiszta vizet. Érdemes a kardiótípusú edzés előtt és után is megmérni a testsúlyt. Edzés végén igyunk meg annyi deciliternyi vizet, amennyit az edzés elején mért súlyhoz képest veszítettünk. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem fenyeget a kiszáradás veszélye.

FONTOS AZ IDŐZÍTÉS

Fontos, hogy sportolás előtt fél órával együnk valami könnyű ételt vagy egy kis nassolnivalót. Sokan azért érzik magukat farkaséhesnek az edzés után, mert előzőleg nem biztosítottak elegendő energiát a testnek az edzéshez, így azt követően, amikor az adrenalinszint kicsit kezd csökkenni, jelentkezik a súlyos éhségérzet. Fontos, hogy valódi, energiát adó ételeket fogyasszunk edzés előtt, ne csak üres kalóriákat. A mozgás utáni étkezés pedig azért fontos, mert az edzést követően még legalább két órán át tart a fokozottabb zsírégetés, az izmok épülése. Olyan ételeket kell mozgás után fél vagy maximum két órával választani, amelyek tovább segítik az izmok épülését és tovább serkentik az anyagcsere-folyamatokat.

IDEÁLIS EDZÉS ELŐTTI VAGY UTÁNI KISEBB NASSOKRA

  • Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér egy szelet zsírszegény sajttal
  • Egy adag szárított gyümölcs, félmaroknyi mandula
  • Sovány sajt egy darab gyümölccsel (lehet alma vagy banán, körte vagy ananász)
  • 2 dl natúr joghurt egy darab vagy egy adag (10 dkg) gyümölccsel
  • Frissen facsart gyümölcslé 4 dkg sovány sajttal
  • Gyümölcsös smoothie
  • Egy szelet teljes kiőrlésű pirítós lágy tojással

VÁLTOZATOK EDZÉS UTÁNI NAGYOBB ÉTKEZÉSEKRE (EBÉD-, ILLETVE VACSORALEHETŐSÉGEK)

  • Zöldséges omlett két tojásból, gombából, póréhagymából vagy brokkoliból (jó választás még a spenót) egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal (kb. 300 kcal)
  • Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér pulykahússal vagy csirkehússal, zöldségekkel
  • Két tükörtojás egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, paradicsommal, paprikával
  • Csirkemellfilé párolt zöldségekkel
  • Tofu sült zöldségekkel
  • Teljes kiőrlésű gabonapehely 2 dl sovány tejjel

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.