Szúr, de nincs benne semmi

Meglehetősen általános problémának számít, amikor úgy érezzük, mintha lenne valami a szemünkben – olvasható az Origó cikkében. Az idegentest-érzés kísérő tünete lehet a vörös szem, a fájdalom, az égő vagy szúró érzés és a könnyezés. De vajon mi lehet az oka?

Forrás: Origo2022. 02. 16. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor szempilla, sminkmaradvány, homok- vagy pollenszemcse került a szemünkbe, azonnal megérezzük. Ez azért van így, mert a szaruhártya, vagyis a szemgolyónk elülső védőburkolata a testünk legérzékenyebb része. Körülbelül 400-szor érzékenyebb a bőrünknél. Ezért lehetséges, hogy a látószervünkbe hulló szempilla miatt azonnal a szemünkhöz kapunk, de ha ez a szempilla az arcunkra esik, azt észre sem vesszük.

Szúr, de nincs benne semmi

Az idegentest-érzés leginkább pislogáskor okoz kellemetlen tüneteket, amelyek akár napokig is megmaradhatnak. Leggyakrabban a következő okokra vezethető vissza a kellemetlen érzés.

1. Kontaktlencse-probléma

A kontaktlencse nem megfelelő használata vagy túlhordása az egyik leggyakoribb oka annak, ha idegentest-érzet alakul ki a szemben

– kezdi a listát Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. 

„Ha ugyanis sérült a lencse, könnyen megsértheti a szaruhártyát, ami kellemetlen, szúró érzettel társulhat.”

2. Szemszárazság

A szemszárazsággal is összefüggésbe hozható ez az érzés, ami kiváltképp azoknál jelentkezik, akik számítógép előtt dolgoznak vagy túl sokat mobiloznak. A digitális szemszárazság egyre több fiatalt érint, mivel az elmúlt időszakban extrém módon megnövekedett a képernyő előtt töltött idő. Ha legközelebb elkezdünk a számítógépen dolgozni, mobilozni vagy sorozatot nézni, figyeljük meg kicsit magunkat. Számoljuk meg, hogy hányszor pislogunk, és ha nagyon alacsony számot kapunk, akkor ez problémát okozhat. A pislogás ugyanis egyet jelent a szemünk nedvesítésével, ami elengedhetetlen annak egészséges működéséhez. Ha nem pislogunk eleget – percenként 22-24 alkalommal – az azt jelenti, hogy nem biztosított a szemünk folyamatos nedvesítése. Ez pedig szemszárazságot, idegentest-érzetet, sőt látóélesség-romlást idézhet elő.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.