Az ayurvéda ősi módszere segítheti a fogyást

Manapság egyre divatosabb diétákról lehet hallani, csak fogjuk a fejünket, hogy a sokat ígérő módszerek közül melyiket válasszuk. A szebbik nem akár önsanyargató technikákat is bevet, hogy karcsú maradjon, néhány kilóval kevesebbet mutasson a mérleg. Az indiaiak viszont ősidők óta tudják, hogy a vonzó külsőhöz az egészséges életmódon át vezet az út.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 03. 13:55
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ájurvéda, a világ egyik legrégebbi útmutatója a helyes táplálkozáshoz. Mindez nem holmi hókuszpókusz, igazán jól követhető, nem túl szigorú szabályrendszer. Ha megszívlelünk néhány tanácsot, aranyat érő egészségünk meghálálja azt. Különbözőek vagyunk, mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik, ki mit ehet. A típusok a vata, a pita és a kapha. Ami ugyanis egyikünk egészségének kincset ér, a másiknak káros lehet – hívja fel a figyelmet a diétaésfitnesz.hu cikke.

KI MELYIK TÍPUS?

Hogy mely típusba sorol minket az ájurvéda, megállapíthatjuk az alábbi táblázatból. Karikázzuk be a ránk legjellemzőbb állítást minden sorban, majd számold össze, hogy a vata, a pita vagy a kapha oszlopban van e több találat. Előfordulhat, hogy két kategória is egyformán jellemző ránk, ez esetben érdemes szem előtt tartani mindkét típushoz tartozó tippeket.

A típusokat részletesen bemutató táblázatot IDE KATTINTVA találja.

A VATÁNAK AJÁNLOTT ÉTREND

Meleg tej, tejszín, vaj, meleg levesek, lassan főtt, párolt ételek, gabonafélék fogyasztása. Legjobb csípős fűszere a gyömbér, amely segíti gyenge emésztését. Étvágyát javítja az a fahéj. Zöldségei: spárga, hagymafélék, sárgarépa, retek, uborka, zöldbab, fehérrépa, valamint olajjal főzve melegen a brokkoli, gomba, kelbimbó, karfiol, zeller, padlizsán, cukkíni, burgonya és paradicsom. Gyümölcsei édesek, érettek: pl. sárgabarack, banán, dinnye, őszibarack, narancs, szilva, cseresznye, füge, szőlő. Gabonafélékből előnyös a zab, rizs, búza. Minden tejtermék elfogadható, a húsok közül a csirke, tengeri halak, hüvelyesekből a csicseri borsó. Fűszerek: mértékletesen csaknem mindegyik, kivéve a sáfrány és a petrezselyem.

Ajánlott sport: jóga, séta

A PITTÁNAK AJÁNLOTT ÉTELEK

Erős, hatékony az emésztése, előnyös számára a hűvös vagy langyos, gyengén sózott és fűszerezett, olaj helyett kevés vajjal készült étel. A főzelékek, magvak és babfélék laktatóak és csökkentik a Pitta farkasétvágyát. Kerülnie kell az ecetes ételeket, a joghurtot, tejfölt és a sajtot, valamint a kávét. Ajánlott zöldségek: spárga, cukkini, tök, kerülendők: a hagymafélék, retek, sárgarépa, padlizsán, spenót, paradicsom. Gyümölcsök közül ajánlott: minden érett gyümölcs. Kedvező gabonaféléi: árpa, búza, zab, fehér rizs, kerülendő: barna rizs, köles, kukorica, rozs. Kedvező tejtermék: tej, vaj, kerülendő: tejföl, sajt, joghurt. Ne fogyasszon tojássárgáját sem! Húsok közül kerülendő minden vörös hús, és a tengeri ételek, előnyös számára a csirke. Fűszerei: kapor, menta, fahéj.

Ajánlott sport: Jóga, úszás, futball

A KAPHÁNAK AJÁNLOTT ÉTELEK

A sok cukor és zsír nem tesz jót a Kapha emésztésének. Válasszon roston sütéssel (nem olajjal), grillezéssel, pirítással készült (nem vízben főzött) meleg ételt a hideg helyett. Ajánlott a kesernyés saláta, tonik, fűszerek közül pedig a köménymag, szezámmag és a csípős fűszerek fogyasztása. Minden jó, ami meleg és könnyű! A tejtermékek közül csak sovány forralt tejet igyon. Nyers gyümölcsök, zöldségek és saláták különösen jók, kerülendők azonban, ami édes és bő levű (pl. uborka, paradicsom, cukkíni). Gyümölcsök közül jó az alma, körte, sárgabarack, áfonya, szárított gyümölcsök, kerülendők az édes, savanyú vagy nagyon leveses gyümölcsök. Gabonafélékből javasolt az árpa, köles, rozs, kukorica, mellőzendő: a zab, búza, rizs. Kerülendők a vörös húsok és a tengeri ételek. Minden hüvelyest fogyaszthat. Édesítésre csak napi 1 kanál nyers, nem melegített mézet használhat. Minden fűszer előnyös, a só viszont kerülendő.

Ajánlott sport: kerékpározás, futás, tenisz

Néhány alapszabály, amit típusunktól függetlenül érdemes betartani:

  • Könnyen emészthető ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
  • Ne együnk egyszerre kétmaroknyinál többet, mert gyomrunk kitágul, és még többet fog követelni!
  • Nyugalmas helyen együnk, ne tévézzünk, ne telefonáljunk evés közben. Érdemes erre még időben gyermekeinket is megtanítani.
  • Legalább 32-szer rágjunk meg minden falatot!
  • Ha befejeztük az evést, itt az ideje az emésztést segítő gyógyteáknak (pl. borsmenta, fodormenta)
  • Csak akkor kezdjük egy következő étkezésbe, ha újra, valóban éhesek vagyunk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.