Az ájurvéda, a világ egyik legrégebbi útmutatója a helyes táplálkozáshoz. Mindez nem holmi hókuszpókusz, igazán jól követhető, nem túl szigorú szabályrendszer. Ha megszívlelünk néhány tanácsot, aranyat érő egészségünk meghálálja azt. Különbözőek vagyunk, mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik, ki mit ehet. A típusok a vata, a pita és a kapha. Ami ugyanis egyikünk egészségének kincset ér, a másiknak káros lehet – hívja fel a figyelmet a diétaésfitnesz.hu cikke.
KI MELYIK TÍPUS?
Hogy mely típusba sorol minket az ájurvéda, megállapíthatjuk az alábbi táblázatból. Karikázzuk be a ránk legjellemzőbb állítást minden sorban, majd számold össze, hogy a vata, a pita vagy a kapha oszlopban van e több találat. Előfordulhat, hogy két kategória is egyformán jellemző ránk, ez esetben érdemes szem előtt tartani mindkét típushoz tartozó tippeket.
A típusokat részletesen bemutató táblázatot IDE KATTINTVA találja.
A VATÁNAK AJÁNLOTT ÉTREND
Meleg tej, tejszín, vaj, meleg levesek, lassan főtt, párolt ételek, gabonafélék fogyasztása. Legjobb csípős fűszere a gyömbér, amely segíti gyenge emésztését. Étvágyát javítja az a fahéj. Zöldségei: spárga, hagymafélék, sárgarépa, retek, uborka, zöldbab, fehérrépa, valamint olajjal főzve melegen a brokkoli, gomba, kelbimbó, karfiol, zeller, padlizsán, cukkíni, burgonya és paradicsom. Gyümölcsei édesek, érettek: pl. sárgabarack, banán, dinnye, őszibarack, narancs, szilva, cseresznye, füge, szőlő. Gabonafélékből előnyös a zab, rizs, búza. Minden tejtermék elfogadható, a húsok közül a csirke, tengeri halak, hüvelyesekből a csicseri borsó. Fűszerek: mértékletesen csaknem mindegyik, kivéve a sáfrány és a petrezselyem.
Ajánlott sport: jóga, séta
A PITTÁNAK AJÁNLOTT ÉTELEK
Erős, hatékony az emésztése, előnyös számára a hűvös vagy langyos, gyengén sózott és fűszerezett, olaj helyett kevés vajjal készült étel. A főzelékek, magvak és babfélék laktatóak és csökkentik a Pitta farkasétvágyát. Kerülnie kell az ecetes ételeket, a joghurtot, tejfölt és a sajtot, valamint a kávét. Ajánlott zöldségek: spárga, cukkini, tök, kerülendők: a hagymafélék, retek, sárgarépa, padlizsán, spenót, paradicsom. Gyümölcsök közül ajánlott: minden érett gyümölcs. Kedvező gabonaféléi: árpa, búza, zab, fehér rizs, kerülendő: barna rizs, köles, kukorica, rozs. Kedvező tejtermék: tej, vaj, kerülendő: tejföl, sajt, joghurt. Ne fogyasszon tojássárgáját sem! Húsok közül kerülendő minden vörös hús, és a tengeri ételek, előnyös számára a csirke. Fűszerei: kapor, menta, fahéj.