Egy tacskó lesz a gyulai Almásy-kastély új kabalája

Egy új kabalafigura bemutatásával ünnepli hatodik születésnapját szombaton a gyulai Almásy-kastély. A Dönci névre hallgató tacskó hamarosan múzeumpedagógiai feladatokat is ellát majd – tájékoztatta a kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az MTI-t szerdán.

Forrás: MTI2022. 03. 16. 14:26
null
Gyula, 2021. október 13. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2021. október 13-án. Uniós forrásból nettó 705, hazai támogatásból további 250 millió forintot költöttek a kastély Stefánia-szárnyának felújítására. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Rosta Tibor Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény vezetői az átadás évfordulójára időzítik a gyermekeknek készített tárlatvezető kiadvány, illetve annak főszereplője bemutatását. A gróf Tacskó Dénes névre hallgató figura a kastély egykori uráról kapta a nevét.

Kiválasztásában szerepet játszott, hogy a kastélyban született Schell Antónia, Almásy Dénes gróf egyenes ági leszármazottja visszaemlékezései szerint több tacskója is volt a családnak.

A gyermekeknek készült kiadványt a látogatóközpont két tárlatvezetője, Szák Orsolya és Szilágyi Sándor írta, az illusztrációkat a szintén gyulai Opra Tamás készítette.
Tacskó Dönci és a tárlatvezető füzet az első eleme annak az építkezésnek, amellyel a kastély múzeumpedagógiai kínálatát szeretnék újra gondolni. A látogatóközpont szakemberei foglalkoztató kiadványok készítésével és új foglalkozások kialakításával tervezik kiegészíteni a tárlatvezetéseket – idézi a közlemény Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót.

A gyulai Harruckern-Wenckheim–Almásy-kastélyt 2,4 milliárd forintnyi európai uniós és hazai támogatásból újították fel, március 18-án lesz hat éve, hogy a 18–19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit interaktív módon bemutató kiállítótérként megnyílt a látogatók előtt.

Azóta megközelítőleg félmillió érdeklődőt fogadott.
Tavaly október óta a csaknem egymilliárd forintból megújult Stefánia-szárnyban bálterem, csemegetár és történelmi látványkonyha révén nyújt új szolgáltatásokat.

A március 19-én, 11 órakor az Almásy-kastély kápolnájában kezdődő könyvbemutatót 10 órától tacskótalálkozó előzi meg, amelyet a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub szervez – olvasható a közleményben.

Borítókép: A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2021. október 13-án. Uniós forrásból nettó 705, hazai támogatásból további 250 millió forintot költöttek a kastély Stefánia-szárnyának felújítására. (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.