Előzzük meg, hogy veszélyes helyre költözzenek a partifecskék!

Könnyen megelőzhető, hogy a partifecskék veszélyes helyre költözzenek – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely megelőző módszerként az építkezéseken a földfalak ponyvás letakarását javasolja.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 06. 11:21
null
Nemti, 2019. július 19. Szabadon enged egy meggyûrûzött partifecskét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntese a Nógrád megyei Nemti közelében 2019. július 19-én. Magyarországon a vonuló madarak, köztük a fecskefajok száma jelentõsen csökken. A gyûrûzés segítségével lehetõség nyílik az állatok vonulásának és populációjának vizsgálatára. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba – derül ki a hirado.hu cikkéből.

Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az MME egy olcsó és egyszerű megelőző módszert, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket – amelyek azonosításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni – akár a napi munkavégzést követően, de legalább egynapos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné – áll a közleményben.

Az MME a két sárfészket építő faj mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék – és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok – költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.

Borítókép: Szabadon enged egy meggyűrűzött partifecskét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntese. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.