Madárbarát település-pályázatot hirdet az MME

Olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek az ember és a természet összhangjának megteremtésére törekszenek.

Forrás: MTI2022. 05. 10. 11:01
null
Debrecen, 2021. december 17. Apáca-fütyülõlúd (Dendrocygna viduata) a Debreceni Állatkertben 2021. december 17-én. A különleges megjelenésû madarak - két gácsér és egy tojó - a zürichi állatkertbõl érkezetek a közelmúltban. Nevüket az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes, füttyszerû hangjáról kapta. Természetes populációi egyelõre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élõhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva pályázatot hirdet önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására.

A Madárbarát település mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére, és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) kihelyezve.

Közleményük szerint a nyertes önkormányzatok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől településenként 1 millió forint értékben madárvédelmi, természetvédelmi eszközöket kapnak, továbbá egy Madárbarát mintakert tanösvényt és kétéves szaktanácsadást is elnyernek.

A pályázók közül összesen tíz települést választanak ki. A pályázatot az MME szakmai bizottsága fogja elbírálni.

A pályázat benyújtásának határideje június 10.

További részletek és a pályázati űrlap ITT érhetők el.

Borítókép: Apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a Debreceni Állatkertben. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.