Véradókra nyáron is szükség van

A véradók napja alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1-en.

Forrás: MTI2022. 06. 14. 11:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Sándor azt mondta, hétköznapokon 1600–1800 véradóra van szükség Magyarországon, és negyven–hatvan helyen várják a jelentkezőket.

Nemcsak a balesetekkor, hanem a különböző rosszindulatú megbetegedésben szenvedőknek, az őssejt- és szervátültetésre szorulóknak is nagy mennyiségű vérre van szükségük

– hívta fel a figyelmet. A legnagyobb vérfelhasználók a hematológiai megbetegedéseket kezelő intézmények – jegyezte meg.

Hozzátette: alaptalan a fertőzéstől való félelem, a véradóhelyeken a maszkviselet kötelező, és minden, a véradáshoz használt tárgy egyszer használatos.

Kiemelte: ez a nap azért is jelentős, mert június 14-én született Karl Landsteiner orvos, akinek köszönhetően biztonságossá vált a vérátömlesztés.

A korábbi években jellemzően nyáron inkább a balesetek miatt igényelték a kórházak vért, és kevesebb készítmény kellett a rutinellátásokhoz, de ez a különbség idén nem figyelhető meg – mutatott rá.

A véradási helyszínek listája ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.