időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Ismét kiderül, mit és hol érdemes enni-inni a Balatonnál

Forrás: MTI
2022.07.05. 12:24 2022.07.05. 12:40
Ismét kiderül, mit és hol érdemes enni-inni a Balatonnál

Tizedszer jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely idén 305 éttermet, strandbüfét, kávézót, lángosozót, pékséget és egyéb helyet ajánl a nyaralók figyelmébe.

A kiadó MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Balaton 2022 Gasztrokalauz nemcsak azt foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, hanem egyúttal rámutat arra is, hogy a Balaton mellett vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.

A Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt kiadványban idén 305 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező, lángosozó és pékség szerepel, köztük 45 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.

Mint a szerkesztők kiemelték, a tavalyi évhez képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma, a „régi kedvencek” azonban túlnyomórészt működnek.

Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, ugyanakkor a „mentes” étkezés hívei sem számkivetettek már. A nápolyipizzaláz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell hosszan keresgélniük.

A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, ugyanakkor fine gasztroélmény is vásárolható a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, a halak korábbinál jóval változatosabb használata – áll a közleményben.

A gasztrokalauz szerzői szerint a legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van. A város ugyanis gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton-régió lesz Európa kulturális fővárosa, az utcakép-fejlesztési program támogatásával pedig már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Magyar Konyha kiadványa nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv, az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat.

Mutat vendégasztalokat, kultúrbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat egyaránt.

Borítókép: egy nádfedeles vendéglő terasza Tihanyban, a háttérben a Balaton (Fotó: MTVA/Farkas Melinda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.