Hangulatos, igényes olasz–magyar hely a Sajkodi-öbölben

Az Apáti étterem átlag feletti magyar és olasz konyhát visz, tetszetős egyensúlyban.

Borbély Zsolt Attila
2022. 02. 12. 12:06
Forrás: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezredfordulón, ha jót akartunk enni a Bánságban, Partiumban vagy Erdélyben, erre leginkább az olaszok által üzemeltetett autentikus talján éttermekben volt lehetőség. A választék gerincét persze a pasta-pizza adta, de e tekintetben is érték kellemes meglepetések az embert.

Az aradi sportuszoda mellett működött akkoriban egy olyan étterem, ahol nem is volt román étlap, angol sem. Magyar szóba sem jött, akkoriban sem voltunk sokkal tíz százalék felett a lakosság százalékarányát tekintve. Annyival volt jobb az ember helyzete, mint a budapesti kínai negyed kínai éttermeiben, hogy itt a pincérek tudtak legalább románul, s ha valamelyik halat vagy hozzávalót nem tudtuk kikövetkeztetni, akkor segítettek. Mondanom sem kell, akkoriban a Google-fordítóra nem számíthattunk.

Itt esett meg, hogy nevetséges összegért kínálták a gombás farfallét, gondoltam magamban, hogy nyilván azért, mert dömpingáron kapható csiperkét használnak hozzá. Amikor kitálalták az ételt, elképedtem, hogy ízletes vargányás sugo volt a tésztán. Ha annyi százasom lenne, ahány helyen esett meg ennek a fordítottja – vargányának hazudott csiperke – Lugostól Debrecenen Egerig az elmúlt évtizedekben, gazdag ember lennék.

Az olasz életérzés, az olasz tájak, az olasz konyha és vendéglátás nem véletlenül népszerű szerte a világon. A Kárpát-medence térképén, ha minden olyan helyet megjelölnénk, ahol a honi konyha mellett olasz fogásokat kínálnak, tele lenne pöttyökkel szép hazánk. S nyilván a Balaton sem lenne kivétel.

A 2021/2022-es téli gasztrotúrák egyikén sikerült végre eljutni az Apáti étterembe, amely több mint fél évtizede szerepel a célpontlistámon, egész pontosan azóta, hogy a Gault Millau kalauz 2016-os kiadásában előkelő 13 pontot és egy szakácssapkát értek el. Tegyük hozzá, hogy akkoriban a legendás Takács Lajos, a gasztroforradalom ikonikus alakja volt a konyhafőnök, akit a legtöbb ínyenc az Olimpia étterem egyik alapítójaként ismert meg. Egy évre rá az örökmozgó séf már másutt főzött, de az étterem megőrizte előkelő helyezését, igaz, egy ponttal kevesebbet kapott. A 2018-as kalauz már nem jelent meg, az étterem viszont azóta is működik, többnyire a Magyar Konyha Balaton-kalauzában karikáztam be évről évre mint feltétlenül meglátogatandót.

A szerző felvételei

Mint a honlapról megtudhatjuk, a hely 2009-ben nyitott, a fokozatos bővüléséről képekkel illusztrált tájékoztatást kapunk. A Facebook-oldalon rövid bemutatkozó: „A Tihanyi-félsziget legcsendesebb, eldugott zugában vagyunk, ahol kicsit átadhatja magát a csendnek, a nyugalomnak és a természetnek...” És tényleg. A beltérben sok zöld növény, fonott „csillárok”, retró szeparék, melyek intimitásérzést biztosítanak az ott ülőknek.

Átlag feletti magyar és olasz konyhát visznek, tetszetős egyensúlyban. Kínálnak többek között maracujás sütőtöklevest marinált rókagombával, halászlét, egészben sült tarját kelkáposzta-főzelékkel, burgonyával, fogasfilét diós kellevéllel, gorgonzolás burgonyapürével, konfitált kacsacombot diós nudlival, fűszeres szilvával, pastákat, pizzákat, madártejet és csokilávát.

Közel harminc bort tartanak a magyar élvonalból, melyek felét kimérik decire is. A Heineken négy söre mellett örömmel fedeztünk fel hét tételt a kiváló Fehér Nyúl sörfőzdétől. A töményválaszték számomra legizgalmasabb mozzanatát a Badacsonyi Reneszánsz pálinkák jelentették. A kiszolgálás udvarias, lehetne személyesebb, kedvesebb, motiváltabb is.

Az árak néha magasnak tűnnek, de összességében beleférnek az értékarányosság kategóriájába. Előételek 2250 és 3350, levesek 1150 és 2950, főételek 2950 és 5950, desszertek 1250 és 1350 forint között kaphatók.

A füstölt tokhal zellersalátával ízletes, sablonmentes, jól sikerült előétel, amit mikrozöldekkel és tört dióval szórtak meg. A hal nem túl sós, kellemesen füstös. A fácánleves jó ízű, szép, tiszta, jó benne a zöldség és a házi ravioli is. A Margherita pizza nápolyi stílusú, friss paradicsomot és bazsalikomlevelet nem bánnánk rajta, de így is ízletes, hamar elfogy. A gesztenyés almás pohárkrém könnyed, mousse-szerű desszert, kellemes zárása egy ízletes vacsorának.

Az Apáti éttermet az északi part kiemelkedő vendéglátóegységei közé könyveltük el, és jó szívvel ajánljuk másoknak is.

Elérhetőségek:

Apáti étterem

Tihany, Sajkodi utca 1.

Telefonszám: +36-30/566-7356

Honlap: http://www.apatietterem.hu/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.