Az ezredfordulón, ha jót akartunk enni a Bánságban, Partiumban vagy Erdélyben, erre leginkább az olaszok által üzemeltetett autentikus talján éttermekben volt lehetőség. A választék gerincét persze a pasta-pizza adta, de e tekintetben is érték kellemes meglepetések az embert.
Az aradi sportuszoda mellett működött akkoriban egy olyan étterem, ahol nem is volt román étlap, angol sem. Magyar szóba sem jött, akkoriban sem voltunk sokkal tíz százalék felett a lakosság százalékarányát tekintve. Annyival volt jobb az ember helyzete, mint a budapesti kínai negyed kínai éttermeiben, hogy itt a pincérek tudtak legalább románul, s ha valamelyik halat vagy hozzávalót nem tudtuk kikövetkeztetni, akkor segítettek. Mondanom sem kell, akkoriban a Google-fordítóra nem számíthattunk.
Itt esett meg, hogy nevetséges összegért kínálták a gombás farfallét, gondoltam magamban, hogy nyilván azért, mert dömpingáron kapható csiperkét használnak hozzá. Amikor kitálalták az ételt, elképedtem, hogy ízletes vargányás sugo volt a tésztán. Ha annyi százasom lenne, ahány helyen esett meg ennek a fordítottja – vargányának hazudott csiperke – Lugostól Debrecenen Egerig az elmúlt évtizedekben, gazdag ember lennék.
Az olasz életérzés, az olasz tájak, az olasz konyha és vendéglátás nem véletlenül népszerű szerte a világon. A Kárpát-medence térképén, ha minden olyan helyet megjelölnénk, ahol a honi konyha mellett olasz fogásokat kínálnak, tele lenne pöttyökkel szép hazánk. S nyilván a Balaton sem lenne kivétel.
A 2021/2022-es téli gasztrotúrák egyikén sikerült végre eljutni az Apáti étterembe, amely több mint fél évtizede szerepel a célpontlistámon, egész pontosan azóta, hogy a Gault Millau kalauz 2016-os kiadásában előkelő 13 pontot és egy szakácssapkát értek el. Tegyük hozzá, hogy akkoriban a legendás Takács Lajos, a gasztroforradalom ikonikus alakja volt a konyhafőnök, akit a legtöbb ínyenc az Olimpia étterem egyik alapítójaként ismert meg. Egy évre rá az örökmozgó séf már másutt főzött, de az étterem megőrizte előkelő helyezését, igaz, egy ponttal kevesebbet kapott. A 2018-as kalauz már nem jelent meg, az étterem viszont azóta is működik, többnyire a Magyar Konyha Balaton-kalauzában karikáztam be évről évre mint feltétlenül meglátogatandót.