A kutyák is képesek örömükben sírni

A kutyák képesek örömkönnyeket hullatni, ha hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 23. 10:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyák képesek örömkönnyeket hullatni, ha hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal - mutatta ki egy új, hétfőn közzétett japán tanulmány – olvasható az Origo cikkében.

Az Current Biology nevű biológiai folyóiratban jelent meg a japán Azabu Egyetem kutatóinak tanulmánya, amelyben a kutyák érzelmeit vizsgálták, egyebek mellett, hogy négylábú barátaink is képesek-e örömkönnyek hullatására.

Kikuszui Takefumi, a kutatás vezetője rámutatott: kapcsolat áll fenn a kutyák könnyezése és a bennük feltörő, pozitív érzelmek között. Hozzátette, hogy az érzelmi reakciót az oxitocin hormon magyarázza. A "szeretethormonként" emlegetett oxitocin az agyban termelődik és, az anya és gyermek közti szoros kapcsolat, valamint a szülés beindítása és tejtermelődés fokozása révén fontos szerepe van a szülésben, de ez a hormon felelős az embertársaink felé irányuló bizalomért, megértésért és együttérzésért is.

Kikuszui azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik pudlija világra hozott egy alomnyi kiskutyát: miközben az újszülött kutyákat ápolta, észrevette, hogy az anyjuk könnyezett. A kutatónak ekkor ötlött föl a fejében, hogy az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében.

Korábbi megfigyelésekből a tanulmányban részt vevő kutatók már megállapították, hogy mind a kutyákban, mind gazdájukban oxitocin szabadul fel a kettejük közti interakció során.

A kutatásból kiderült az is, hogy a kutyák nem hullatnak könnyeket olyan emberek láttán, akiket nem ismernek, azonban hozzáadott oxitocin hormon hatására gyarapodtak könnyeik. A kutatók megállapították, hogy a kutyák könnytermelődése fokozódik az emberek által örömtelinek, boldognak megélt helyzetekben, arra azonban továbbra sincs válasz, hogy negatív érzelmekre is ugyanígy reagálnak-e.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.