Kötelező tésztát enni, ha sportolunk?

Az elmúlt években divatos étrendek szerint a magas fehérjetartalmú, egészséges zsírokat és kevés szénhidrátot tartalmazó ételeket javallott fogyasztani. Pedig a szénhidrátok elhagyása kifejezetten káros lehet a sportolóknak – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 08. 22. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szénhidrátokra, mint például gyümölcsre, zöldségre, kenyérfélékre, tésztára, szüksége van a szervezetnek, ha sportolunk. A szénhidrát elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. Persze jó minőségű szénhidrátot kell fogyasztanunk, durumtésztát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, pékárut.

A szénhidrát a szervezet fő üzemanyagforrása

Amikor kenyeret, tésztát vagy más szénhidrátot fogyasztunk, ezeket a szervezet lebontja, és nagy részük glükózzá alakul. A glükóz a szervezet elsődleges „üzemanyagforrása”, így ha nem kap belőle elegendőt, nem lesz energiánk az edzésekhez.

Kiváló edzés utáni étel

Intenzív edzés során a szervezet glikogénraktárai lemerülnek. Ahhoz, hogy visszatöltődjenek, és az izom regenerálódjon, szénhidrátban gazdag ételt és fehérjét kell fogyasztanunk. Erre kiváló megoldás egy zöldséges tészta például.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend nem fenntartható

A magas fehérjetartalmú ételek segítenek abban, hogy leadjuk a felesleges kilóinkat. Ám ha nem kap elegendő szénhidrátot a test, egy idő után már nemcsak a zsírokat, hanem az izmot is lebontja.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.