A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú – olvasható az Origo cikkében. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás indexű diéta egy étkezési terv, amely azon alapul, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.
A glikémiás index egy olyan rendszer, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez hozzárendel egy számot aszerint, hogy azok mennyivel növelik a vércukorszintet. Maga a glikémiás index nem egy diéta, hanem egyfajta eszköz – mint például a kalóriaszámlálás vagy a szénhidrátszámlálás – a megfelelő élelmiszerek megválasztásához.Az egyszerű szénhidrátok – például desszertekben található cukrok, illetve a finomított pékáruk – gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint megugrik, majd gyorsan csökken. Ezek az állandó hullámok szerepet játszanak abban, hogy az emberek inzulinrezisztenssé válnak.
Egy szénhidrát glikémiás indexe 0-tól 100-ig terjedő skálán lehet. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hatással van az étel a vércukorszintre.• 55 vagy kevesebb = alacsony (jó)
• 56-69 = Közepes
• 70 vagy magasabb = magas (rossz)
További Életstílus híreink
A glikémiás index változhat
A glikémiás index csupán egy kiindulópont, ugyanis több minden is befolyásolja, milyen felszívódású is lesz valójában egy étel.
• A zsírok, rostok és savak (például citromlé vagy ecet) csökkentik a glikémiás indexet.
• Minél tovább főzi a tésztát, annál magasabb lesz a glikémiás index
• A gyümölcsök, például a banán glikémiás indexe az érés során emelkedik (a banán alapból magasabb glikémiás indexű).
• Csökkentheti az egész étel általános glikémiás indexét azáltal, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátokkal olyan ételekkel kombinál, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek.Az alacsony glikémiás indexű ételek fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, ugyanis segítségükkel elkerülhetőek a vércukor kiugrások, optimalizálja a testsúlyt, jó hatással vannak a koleszterinszintre, valamint segítenek hosszan teltségérzetet biztosítani. Cukorbetegeknél fontos odafigyelni arra is, melyik napszakban milyen felszívódású ételeket fogyaszt (vagyis milyen a GI-jük), mivel az inzulinérzékenység a nap folyamán változik.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Bayer Zsolt: A szörnyek tényleg köztünk járnak
Gera Zoltán óta nem történt ilyen Angliában magyar futballistával
Még fel sem fogtuk Hadas Kriszta halálát, máris itt az újabb sokk: meghalt a 27 éves magyar műsorvezető
Percekre a világháborútól: az atomhatalom első csapatai már az ukrán határnál vannak
Beszólt a Fradinak a Honvéd edzője
Változnak a mozgósítási szabályok Ukrajnában
Mit lép erre Milák Kristóf? Marchand döbbenetes világcsúcsot úszott
12 zseniálisan finom recept, amit novemberben vétek lenne kihagyni
A szörnyek tényleg köztünk járnak
Szabó Tímea bekóstolta Kövér Lászlót, de beletört a foga
Hadas Kriszta kimerültségről, álmatlanságról beszélt néhány hónapja + videó
Szentkirályi Alexandra fontos döntést hozott a magánéletével kapcsolatban + videó