Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, gond lehet a gyerekünk táplálkozásával

Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, ami miatt az átlagosnál jobban oda kell figyelnie arra, milyen élelmiszereket juttat be a szervezetébe. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti, esetükben azonban nehezebb felismerni, ha baj van – írja a Hirado.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 08. 09. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Számukra a leggyakrabban problémát jelentő élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak.

Az allergiás reakció a táplálékkal való érintkezést követő pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek nem mindig tudják pontosan leírni a panaszaikat, így a szülők vagy a gondozók felelőssége idejében felfigyelni a jelentkező tünetekre.

Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás), testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is (rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás). Legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet

– mondta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa a Hirado.hu-nak, aki hozzátette: jó hír, hogy a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nem zajlik le kóros immunreakció. A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből. 

Ez elsőre könnyűnek hangzik, viszont, ha belegondolunk, meglehetősen nehéz feladat, főleg, ha egy kisgyermekről van szó.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.