Pisztáciaallergia esetén a kesudióval is vigyázni kell?

Fehérjében, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, de nem mindenki fogyaszthatja. Aki allergiás rá, annak egyéni érzékenységtől függően a pisztácia mellett akár még a kesudiót is kerülnie kell. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a Budai Allergiaközpont főorvosát a pisztáciaallergia tüneteiről és kivizsgálásáról kérdeztük – írja az Origó.

Forrás: Origo2022. 06. 08. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért kell komolyan venni, ha a mogyorófélék allergiás tünetet okoznak

Sok élelmiszer, így a pisztácia is képes allergiás tünetet okozni, ezek különböző súlyosságúak lehetnek. Jelentkezhetnek enyhébb panaszok, mint a viszketés a bőrön és/vagy a szájüregben, csalánkiütés vagy orrfolyás, hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, de súlyosabb tünetek is, komolyabb légzési nehézség, ajak-, nyelv-, garatduzzanat és életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

A mogyorófélék, így a pisztáciaallergia esetében is magasabb az anafilaxia kockázata. Az allergiára utaló tünetekre azért is kell figyelni, mert az egyéb ételallergiákkal ellentétben a mogyorófélék gyakrabban jelentkeznek felnőttkorban is, tehát ez nem főként csak a gyermekeket érinti. A pisztáciaallergia tehát bármilyen életkorban kialakulhat, és az adatok alapján az érintettek száma globális szinten, folyamatosan növekszik.

Pisztáciaallergia esetén a kesudió is tüneteket okozhat

Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt fordulhat elő, hogy olyan élelmiszer fogyasztása is panaszokat okozhat, amire nem vagyunk allergiások. A pisztácia esetében a kesudió fogyasztása jelenthet problémát, ám nem minden esetben.

Az allergének különböző komponensekből állnak és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina. A pisztácia esetében eddig hivatalosan öt allergénfehérjéről tudunk, ezeket a Pis v 1, Pis v 2, Pis v 3, Pis v 4 és Pis v 5 rövidítésekkel jelöljük. A kesudió keresztreakció szempontjából a pisztácia Pis v 1 és Pis v 3 (-Ana o1) nevezetű allergénfehérjének van különös jelentősége, mert kutatások alapján előbbi komponens keresztreakciót mutat a kesudió Ana o 3, Ana o1 komponensével.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.