időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A fogmosás elhanyagolása növelheti a demencia kockázatát is

Forrás: Life.hu
2022.09.27. 08:50 2022.09.27. 18:39
A fogmosás elhanyagolása növelheti a demencia kockázatát is

A Kelet-finnországi Egyetem által megjelentett új tanulmány szerint a fogmosás elhanyagolása, vagy a fogak hiánya nagyon komoly kockázattal járhat: a kutatók szerint így nagyobb az esélye a kognitív hanyatlás kialakulásának – olvasható a Life.hu-n megjelent cikkben.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az intézmény olyan 47, hosszú távú eredményekkel rendelkező tanulmányt vizsgált át, amikben a résztvevők fogászati és kognitív egészségét követték nyomon. Az eredményekből azt lehetett leszűrni, hogy a rossz fogakkal rendelkezők 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kognitív hanyatlást a jövőben, és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel demenciát.

 Úgy tűnik, hogy a rossz parodontális egészség és a fogvesztés növeli mind a kognitív hanyatlás, mind a demencia kockázatát

– írták a szerzők a tanulmányukban.

Sam Asher, a tanulmány vezető szerzője, a Kelet-finnországi Egyetem kutatója szerint tovább kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan függ össze a száj és az agy egészsége.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.