Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ

Szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett és előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez is használható eszközökkel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központja – tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 09. 23. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 300 millió forintos európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztéssel a szívbetegek ágynál történő monitorozása, felügyelete történhet meg modern eszközökkel a pécsi szívcentrumban és a belgyógyászati klinikán.

A közleményben idézték Cziráki Attilát, a szívgyógyászati klinika igazgatóját, aki kiemelte:

a kardiológiai szakambulanciára érkező, csúcskategóriájú szívultrahang-készülék a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is.

Tóth Kálmán, a belgyógyászati klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője elmondta: az intézményegységbe kerülő gépek az infarktuson vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, valamint előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését segítik majd, azokkal az életfunkciók folyamatos – akár távolról történő – monitorozását végezhetik el.

Az intézmény azt írta, hogy a várhatóan 2023 második felében megvalósuló fejlesztés hozzájárulhat a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálesetek csökkenéséhez, a poszt-Covid szindrómás kardiológiai betegek kezeléséhez.

A klinikákra egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készülék beszerzését tervezik.

A pécsi szívgyógyászati klinikán, Baranya, Tolna, Somogy megye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumában évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el. A kardiológiai szakambulancián évente 47 ezer vizsgálatot végeznek el, míg a belgyógyászati klinika kardiológiai tanszékén tavaly mintegy 4500 járóbeteget és több mint 1000 fekvőbeteget gyógyítottak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.