Jelentősen növeli a tüdőrákos betegek kezelési esélyeit egy magyar labor tesztje

A teszt képes megmondani, melyik kemoterápiás szer lesz a leghatékonyabb a daganatos betegeknek.

2022. 09. 21. 17:59
null
Pécs, 2015. május 14. Az E-szûrõ nevû alkalmazás egy okostelefon kijelzõjén a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának egyik vizsgálójában 2015. május 14-én. A tüdõdaganat kialakulásának kockázatát felmérõ, okostelefonokra letölthetõ alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem orvosai. Az intézmény klinikai központjának mellkas sebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek alkalmazása segíthet abban, hogy a daganatot már korai szakaszban felismerjék. Néhány, pontosan összeállított kérdés alapján az applikációval gyors rizikófelmérés végezhetõ el, amelynek segítségével megbecsülhetõ a tüdõrák egyéni kockázata. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszinten is egyedülálló új onkológiai tesztet vezet be a Neumann Labs, amely képes megállapítani egy tüdőrákban szenvedő betegnél, hogy melyik kemoterápiás szer biztosíthatja a legnagyobb valószínűséggel a várt jótékony hatást, jelentősen növelve ezáltal a sikeres kezelés esélyét. 

Ezáltal ugyanis a betegek nemcsak időt nyerhetnek, de mentesülhetnek a többi, számukra nagy valószínűséggel felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is. A magyar diagnosztikai laboratórium közleménye szerint a Neumann LiA elnevezésű teszt – amely a jövő héttől lesz elérhető, eredményt pedig körülbelül tíz nap alatt produkál – lényege, hogy a tumorból származó szövetet a laboratórium tápoldatokkal és megfelelő körülmények biztosításával életben tartja, a természetes közegükre nagyban emlékeztető háromdimenziós gömbökké alakítja, majd kezeli a szóba jövő kemoterápiás szerekkel, és megméri, melyik kemoterápia milyen erős hatást tudott kifejteni a tumorsejtekre. Ezt követően a labor rangsorolja a szóba jöhető kemoterápiás szereket a hatékonyságuk szerint – a Neumann Labs pedig ez alapján tesz aztán javaslatot a kezelőorvosnak, hogy melyik szert érdemes választani. 

Mindez azért jelentős előrelépés, mivel 

a diagnosztizált daganatos betegségek közül a tüdőrák a leggyakoribb. Mint írják, lakosságarányosan Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák áldozatainak száma az Európai Unión belül: százezer lakosra 87,4 tüdőrák okozta haláleset jut. 

A tüdőrák esetében az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, ez az eljárás azonban csak az esetek 20-25 százalékában hatásos. Ez azért van, mert a tumorok különbözők, így egy kemoterápiás szer az egyik páciens számára hatásos lehet, míg másik beteg esetében nem. Mindeddig azonban nem volt módszer arra, hogy megállapítsák, egyes betegek számára melyik szer a leghatékonyabb. Erre a problémára ajánl a HPV- és a Covid-teszt innovációi révén már korábban is jelentős eredményeket felmutató Neumann Labs.

Borítókép: E-szűrő nevű alkalmazás egy okostelefon kijelzőjén a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának egyik vizsgálójában (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.