Megérkeztek Tajvanra az agydaganattal küzdő óriáspandát segítő kínai orvosszakértők

Tajvanra érkezett két kínai orvosszakértő, hogy egy agydaganattal küzdő óriáspandán segítsen a tajpeji állatkertben. Tuan Tuan agyában egy szeptember végi MRI-vizsgálat mutatta ki a gyorsan növekvő tumort, és már akkor segítséget kértek Kínától.

Forrás: MTI2022. 11. 02. 18:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tajvani állatkert szóvivője szerint a hím panda állapota az utóbbi időben rosszabbra fordult, így a tajvani és a kínai szakemberek immár együtt dolgoznak azon, hogy tapasztalataikat felhasználva a lehető legjobb kezelésben és napi ellátásban részesítsék az állatot.

A szakemberek egyelőre várnak a műtéti beavatkozással a daganat elhelyezkedése miatt, és azért is, mert nem tudni, hogyan reagálna az állat az altatásra. A két szakértő, aki Szecsuan tartományból érkezett, óriási tapasztalattal rendelkezik a pandák gyógyítása terén.

A beteg Tuan Tuant és párját, Jüan Jüant jóindulatának jeleként küldte Tajvanra a Kínai Népköztársaság 2008-ban, amikor még jók voltak a két ország közötti kapcsolatok. Peking 2016-ban döntött a viszony megszakításáról, amikor Caj Jing-ven lett Tajvan elnöke.

Kína mindig jóindulata jeleként küld pandákat külföldre, de ragaszkodik ahhoz hogy az állatok saját tulajdonában maradjanak, esetleges utódaikkal együtt. A pandák nem hivatalosan nemzeti kabalaállatnak számítanak.

A vadon élő panda természetes szaporodási rátája igen alacsony, így továbbra is a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának számít. Összlétszámukat 1800-ra teszik világszerte, míg további 500 példányuk állatkertekben, főleg Szecsuan tartományban él.

Borítókép: Szuhail, a hím óriáspanda a Doha közelében levő al-Khor pandaházában 2022. október 19-én, miután egy Thuraja nevű nősténnyel együtt megérkezett Katarba. (Fotó: MTI/AP)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.