Tíz tünet, ami a D-vitamin hiányát jelezheti

Az emberek többsége rendszeres D-vitamin-hiánnyal küzd, az arány pedig jobban romlik, amikor beköszönt az igazi ősz – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 11. 10. 18:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségkultúrában a D-vitamin csak az utóbbi években kezdi elnyerni méltó helyét, nem kis részben a koronavírus megjelenése miatt, s érdemes foglalkozni a pótlásával.

A D-vitamin hiányával az alábbi tünetek észlelhetők:

1. Indokolatlan izzadás
2. Meglepő izomgyengeség
3. Törékeny csontok
4. Krónikus csontfájdalom
5. Folyamatos melankólia
6. Gyorsan romló fogazat
7. Alvászavar, ideggyengeség
8. Gyulladások kialakulása
9. Megvastagodott ízületek
10. Bőrbetegségek előfordulása

A vitamin pótlása tehát az említett problémák fennállása esetén is ajánlott, de mivel számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, fogyasztása szinte kötelező.

Jó D-vitamin-forrás az édesvízi és tengeri halak, a csukamájolaj, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek. 

Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. Mivel ez ősszel, télen térségünkben megoldhatatlan, pótlását a fent említett élelmiszerekből, illetve vitamintablettából lehet megoldani. Szakemberek szerint hazánkban a lakosság legalább 70 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd, túladagolása rendkívül ritka – tette hozzá a Csupasport cikke.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.