időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

A vitaminokat változatos étrenddel a legegyszerűbb pótolni

Forrás: Híradó.hu
2022.11.09. 10:22 2022.11.09. 11:08
A vitaminokat változatos étrenddel a legegyszerűbb pótolni

Hiányállapotok, gyakori egészségügyi problémák megoldását ígérik a vitamininfúziók, amelyek egyre több hazai egészségügyi szolgáltatónál elérhetők – írja a Híradó.hu. Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek azonban komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora.

Egyre népszerűbbek itthon is az úgynevezett vitaminbárok, amelyek vitamin- és tápanyag-infúziókat kínálnak azoknak, akik fittebbek, energikusabbak szeretnének lenni vagy szervezetüket erősítenék, legyengült immunrendszerre, másnaposságra, hiánybetegségekre vagy egyszerűen stresszes életmód esetén ajánlanak keverékeket – olvasható a Híradó.hu cikkében

Ezek sokszor szélsőségesen nagy dózisban tartalmaznak összetevőket, sőt beadásuk gyakran teljesen felesleges 

– hangsúlyozta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója az egyetemi portálnak.

Kijelentette: a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnye van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért esetükben kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosát juttatják a szervezetbe.

Egyes D-vitamin-pótlások például az ajánlott napi egység száz-háromszázszorosát is tartalmazzák. Mivel a D-vitamin felezési ideje 19–21 nap (az az idő, amely alatt egy hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből – a szerk.), a szükséges adagot havi alapon érdemes meghatározni. 

Az egyszeri nagy adag hatása legkésőbb három hónapon belül megszűnik, sőt így a kívánttal éppen ellenkező hatást érjük el: a hormon a csontokat nem védeni, hanem roncsolni fogja – magyarázta a szakorvos. Közölte: a napi kétezer vagy havi hatvanezer egységet nem érdemes és nem is javasolt meghaladni.

Az A-vitamin megadózisban történő adagolása homályos látást, hányingert, gyengeséget, fejfájást okozhat. A C-vitamin normál tartományban lévő szérumszintjének emelésére sincs szükség, nagy adagban történő bevétele a veséket terheli meg, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Ha bármilyen vitamin- vagy nyomelemhiány merül fel, elsőként annak szérumszintjét kell megmérni a vérben, az orvos ez alapján dönti el, szükség van-e pótlásra – mondta Takács István.

Álláspontja szerint néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség. Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.