Vadlúdhúzás a Dinnyési-fertőn + videó

Elhúztak már a vadlibák? – kérdezik az emberek, akik tudják, hogy október vége–november eleje a költöző madarak végső nagy vándorlásának ideje Magyarországon. A Feol.hu kiment Fejér megye egyik, a vadlúdsokadalom által legkedveltebb terepére és megnézték, kik vendégeskednek ott. A Dinnyési-fertőn több mint húszezren gágognak éppen – írják.

Forrás: Feol.hu2022. 11. 11. 8:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsi a vízszint jelenleg a Dinnyési-fertőn, de éppen elég – fogalmazott a Feol.hu kérdésére Fenyvesi László, a fertő őre, aki elmondta: nemcsak elhúztak, de jöttek is ide – főleg nyári ludak, amelyek már itt fognak telelni. Jelenleg is legalább több mint húszezer példány pihen a tavon. Nehéz őket észrevenni, hiszen jelentősen körülveszi területüket a nádas, ám egy kellemes sétával és madárlesre felkapaszkodással távolról most is megfigyelhetőek. 

Tavaly ebben az időben túl nagy volt a ködfátyol, amely miatt alig lehetett őket észrevenni, de most, nappal, a déli világosság segített a felfedezésükben. A Dinnyési-fertő természetvédelmi területen található, a Madárdal tanösvényen közelíthető meg. Szakvezetett túrákat tartott a Duna-Ipoly Nemzeti Park égisze alatt a területen Fenyvesi László, aki legutóbb múlt hétvégén invitálta kora esti vadlibalesre a kirándulókat – írja a Feol.hu.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Egy csapat nagy lilik (Anser albifrons) Debrecen határában a Látóképi horgásztó közelében 2013. december 29-én. Az Oroszországban, Észak-Amerikában és Grönlandon őshonos faj a Kárpát-medence rendszeres vendége, amely fontos telelőhelyük. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli, hazánkban az egyik legnagyobb tömegben megjelenő vadlúdfaj. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.