időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Vadlúdhúzás a Dinnyési-fertőn + videó

Forrás: Feol.hu
2022.11.11. 08:43 2022.11.11. 12:46
Vadlúdhúzás a Dinnyési-fertőn + videó

Elhúztak már a vadlibák? – kérdezik az emberek, akik tudják, hogy október vége–november eleje a költöző madarak végső nagy vándorlásának ideje Magyarországon. A Feol.hu kiment Fejér megye egyik, a vadlúdsokadalom által legkedveltebb terepére és megnézték, kik vendégeskednek ott. A Dinnyési-fertőn több mint húszezren gágognak éppen – írják.

Kicsi a vízszint jelenleg a Dinnyési-fertőn, de éppen elég – fogalmazott a Feol.hu kérdésére Fenyvesi László, a fertő őre, aki elmondta: nemcsak elhúztak, de jöttek is ide – főleg nyári ludak, amelyek már itt fognak telelni. Jelenleg is legalább több mint húszezer példány pihen a tavon. Nehéz őket észrevenni, hiszen jelentősen körülveszi területüket a nádas, ám egy kellemes sétával és madárlesre felkapaszkodással távolról most is megfigyelhetőek. 

Tavaly ebben az időben túl nagy volt a ködfátyol, amely miatt alig lehetett őket észrevenni, de most, nappal, a déli világosság segített a felfedezésükben. A Dinnyési-fertő természetvédelmi területen található, a Madárdal tanösvényen közelíthető meg. Szakvezetett túrákat tartott a Duna-Ipoly Nemzeti Park égisze alatt a területen Fenyvesi László, aki legutóbb múlt hétvégén invitálta kora esti vadlibalesre a kirándulókat – írja a Feol.hu.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Egy csapat nagy lilik (Anser albifrons) Debrecen határában a Látóképi horgásztó közelében 2013. december 29-én. Az Oroszországban, Észak-Amerikában és Grönlandon őshonos faj a Kárpát-medence rendszeres vendége, amely fontos telelőhelyük. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli, hazánkban az egyik legnagyobb tömegben megjelenő vadlúdfaj. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.