Az ősz szupersztárja egészségünk szolgálatában: A sütőtök

Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 10. 06. 10:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sütőtök a szezon egyik legegészségesebb étele, érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

SEGÍT A FOGYÁSBAN

A sütőtök alacsony kalóriatartalmú (100 g/45 kcal), emellett rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.

VÉDI A SZEM EGÉSZSÉGÉT

A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

JÓ HATÁSSAL VAN A VÉRNYOMÁSRA

A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.

A PIHENTETŐ ALVÁSÉRT

A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.

ÓVJA A SZÍVET

Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A sütőtökben lévő A-, C- és E-vitamin, a karotinok, a vas, a magnézium és egyéb tápanyagok segítik a szervezet kórokozókkal szembeni védelmét. A tökmag cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, védi a szervezetet az oxidatív károsodástól. Vírus- és gombaellenes anyagai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

BŐRSZÉPÍTŐ

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodást. Az E- és C-vitamin bőrvédőként is ismert, serkenti a kollagéntermelést. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés látható jeleit, halványítja a májfoltokat.

TUDTA?

A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban és egyéb rákellenes antioxidánsokban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.