Hogyan maradjunk fittek a hideg hónapokban?

Sokaknak kihívást jelenthet megőrizni a kondíciójukat az őszi-téli, hideg hónapokban. Ez érthető, hiszen a sötét, borús napokon nehezebb elindulni sportolni – pedig pont ebben a szezonban fokozottan érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzésére.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 02. 17:02
null
A hidegben futáshoz először a megfelelő öltözetet kell kiválasztanunk Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hideg hónapokban kevesebb természetes napfény hatására csökken a szervezetünkben termelődő szerotonin hormon mennyisége. A hiány egyértelmű jele, hogy ilyenkor sokan hajlamosak a „túlevésre”, hiszen a szénhidrát fogyasztása rövid időre képes megemelni a szerotoninszintet. Ez azonban nem éppen alakbarát megoldás, hosszú távon pedig e hormon hiánya levertséghez vezethet. A másik „boldogsághormon” az endorfin, amely edzés közben szabadul fel, így mozgással ellensúlyozhatja a szerotonin hiányát. Az őszi, téli edzés tehát kötelező, ilyenkor is oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra, hiszen tudományosan bizonyított a jótékony hatása – írja a diétaésfitnesz.hu.

A hidegben futáshoz először a megfelelő öltözetet kell kiválasztanunk
Fotó: PEXELS

AZ ŐSZI, TÉLI EDZÉS ELŐNYEI

  • A testmozgás fokozza a vérkeringést, így védettebbek leszünk a meghűléses betegségekkel szemben.
  • Több energiát használunk fel, hiszen a szervezetnek extra munka az, hogy a testhőmérsékletet szinten tartsa a hideg időjárásban.
  • Ne felejtsük el, hogy közelegnek az ünnepek, ami végeláthatatlan étkezéseket (finomabbnál finomabb ételeket és kísérőként alkoholos italokat) jelent. Rendszeres testmozgás mellett egyszerűbb lesz majd a jövő év eleji „kármentesítés”.
  • Ha a késő őszi időjárásban is rendszeresen sportolunk a szabadban, akkor fokozatosan fog a kardiovaszkuláris rendszerünk adaptálódni a hideghez, és később, még hidegebb körülmények között sem okoz majd gondot a szabad levegőn való edzés.
  • MOTIVÁCIÓ: KONCENTRÁLJUNK A JUTALOMRA!

    A hűvös időjárás gyakran egyet jelent a kalóriadús ételek fogyasztásával és az ágyban töltött extra órákkal. Vagyis ilyentájt ritkábban vesszük rá magunkat, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból. És persze jön a tévé előtti kuckózás némi nasival és forró csokival, valamint az ünnepek is. Aztán januártól vagy legkésőbb a tavaszi napsugarak megérkeztével érkezik menetrendszerűen a bűntudat, a kampányszerű életmódváltás sok edzéssel és küzdelemmel a nyári strandformáért. Átgondolva mindezt sokkal praktikusabb a megelőzés, mint az állandó és fárasztó körforgás. Ha nem hagyjuk abba a mozgást, akkor nem is kell mindig elölről kezdenünk.

    Tegyünk ki a hűtőre egy olyan fotót magunkról, amikor jól éreztük magunkat a bőrünkben, amikor úgy éreztük: igazán fittek vagyunk. Legyen az a cél, hogy újra elérjük – de legalábbis a közelébe kerüljünk annak az állapotnak!

    Hasonlóan működő trükk, ha egy kis motivációra van szükség az őszi, téli edzések során, hogy nem pakoljuk el a kedvenc nyári farmert, sortot. Próbáljuk fel rendszeresen, és ha úgy érezzük, hogy egyre nehezebb felhúzni, vagy bekapcsolni, az segíthet elszántabban folytatni a testmozgást a hideg évszakokban is.

    EDDZÜNK OTTHON!

    Teljesen rendben van, ha nincs kedvünk a reggeli mínuszokban kint futni, vagy a fagyott utakon, sötétben elvezetni az edzőteremig. Viszont az őszi, téli edzés hatékony elvégzéséhez az otthonunk is remek helyszín lehet, akár eszközök bevetése nélkül, saját testsúlyos gyakorlatokkal is! Ha pedig úgy döntünk, hogy kiegészítőket vásárolunk, akkor a nagy sportáruházakban már igen baráti áron lehet beszerezni ugrálókötelet, sztepp-padot, súlyzókat, gumiszalagokat stb. Emellett túl sokat gondolkodni sem kell a gyakorlatokon, mert a világhálón rengeteg ingyenes edzésterv és gyakorlatsor található. Ha pedig személyre szabott edzésre tartanánk igényt, sok edző az interneten keresztül is elérhető: online saját edzésvideókkal és élő kapcsolat segítségével dolgoznak.

    SPORTRUHÁZAT A HIDEG IDŐRE

    Gyakran azon múlik a szabadtéri őszi, téli edzés élvezeti faktora, hogy sokan nem vásárolnak kifejezetten hideg időjáráshoz készült sportruházatot, inkább a nyári darabokat próbálják magukra rétegezni. Ez nem a legjobb megoldás, mert például egy réteg téli termofelsőben sokkal kényelmesebben és hatékonyabban tudunk mozogni, mint öt réteg nyáriban. Sok múlik olyan apróságokon, mint egy jó téli kesztyű, zokni, sapka, vagy aláöltözet.

    ALUDJUNK JÓL!

    Azt mindenki tudja, hogy a megfelelő mennyiségű alvás létfontosságú az emberi szervezet számára. Télen általában nincs is gond ezzel, hiszen ilyenkor mindenki szeret sokat aludni. A túl sok alvás azonban éppen olyan káros lehet az egészségre, mint a túl kevés. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres napi 9 órányi alvás 5 százalékkal, 10 órányi 17 százalékkal, 10 óra feletti alvás pedig már 41 százalékkal megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Persze ez esetben is fontos a minőség. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy az alvásunk valójában mennyire mély és pihentető, akkor üzemeljünk be valamilyen alvásfigyelő applikációt, akár okostelefonon, akár sportkarórán!

    TÉLIESÍTSÜK A TÁPLÁLKOZÁST!

    Bizony az egészséges életmód fontos része a rendszeres testmozgás mellett a helyes táplálkozás is. Meg kell adnunk a testünknek a szükséges tápanyagokat, hogy a téli extrémebb körülmények és igénybevétel mellett is maximálisan jól tudjon üzemelni.

  • A reggeli tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot, valamint fehérjét egyaránt! Így stabilizálható a vércukorszint, energikusabbak és derűsebb ek maradhatunk.
  • Az őszi-téli, hidegebb időszakban az ízületi fájdalmak gyakoribbak és erősebbek lehetnek, ezért fogyasszunk ómega-3 zsírsavat tartalmazó ételeket (halak, olajos magvak) vagy táplálékkiegészítőket! Nem mellesleg az ómega-3 hangulatjavító hatással is rendelkezik.
  • Dobjuk fel az ételeinket minél gyakrabban gyömbérrel, hagymával és fokhagymával, mert azonkívül, hogy jót tesznek az immunrendszernek, erős ízük természetes módon fűt belülről.
  • Olvassa el korábbi cikkünket, melyben összeszedtük a legjobb turmixrecepteket, amelyekkel még bizonyos testi folyamatokat is fokozhatunk: Turmixok házilag, amik feldobják a különböző élethelyzeteket.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.