Méltóságteljes látvány a fenyőágakkal körberakott terítéken az elejtett vad. A fáklyák fénye sejtelmesen reá vetül, s egyszerre felharsannak a kürtök, a vadászok ezalatt némán, levett kalappal tisztelegnek a teríték előtt. Majd a rézfúvósok elcsendesülnek, a társaság pedig jóféle pálinkával koccint a nemes vad emlékére.
– Számomra ez természetes dolog, hagyomány, amit ápolni kell – mondja Nagy Árpád, s egyből hozzáteszi: így kaptam örökül apámtól a pálinkafőzéssel együtt.
A békéscsabai Nagy család, amint az hamarosan látni fogjuk, az erdőben és a kertekben egyaránt otthonosan mozog.
– Ha a két mesterséget közös nevezőre akarjuk hozni, akkor a természetközeliségben találjuk meg azt, amit keresünk. Egy vadász, még ha nem is tölti minden idejét az erdőben, természeti ember. Ismeri a fákat, cserjéket és azok terméseit, tehát nagy valószínűséggel tudja, hogy mi szükségeltetik a jó pálinkához – jegyzi meg tréfásan a Kisrét Manufaktúra vezetője. Aztán folytatja: – A pálinkához nem felel meg akármilyen gyümölcs, ezért ismernünk kell a természetet, és tudnunk azt, hogyan juthatunk hozzá a legjobb alapanyaghoz. Ha valaki ezzel foglalkozik, biztosan nem fog megállni a kert határánál, hanem előbb-utóbb tovább megy, mert nem tudja nem tisztelni és nem szeretni az erdőt. Szóval itt ér össze szerintem a vadászat és a pálinkafőzés.
Közelíthetünk ugyanakkor a hagyomány és a kultúra oldaláról is.
Nagy Árpád kérdésünkre örömtelinek nevezi, hogy egyre több vadásztársának fontosak azok a szokások és szertartások, amelyek egykor magasabbra helyezték a vadászatot puszta kedvtelésnél. Éppúgy ide tartozik a megfelelő öltözet, mint a Hubertus-mise, illetve a cikkünk elején leírt tiszteletadás.
– Ezek nem üres külsőségek – szögezi le.
Ahogy hallgatjuk a családi főzde tulajdonosát, úgy tűnik, a nemes italoknál sincs ez másként. Mint kiderül: nem csak az a fontos, hogy miből és hogyan készül egy pálinka – a végeredmény, a zamat, a fogyasztás élménye nagyban függ a tálalás és a fogyasztás mikéntjétől is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!