Szarvasgerinc sütve, avagy a lipidek csodálatos villámlása

A minap, nagy merengésem közepette hiába erőltettem agyam burjánzó sejtjeit, még véletlenül sem jutott eszembe a tejzsír lipidösszetétele. Ezen annyira felbosszantottam magam, hogy azonnal nekiálltam megkeresni az ide vonatkozó szakkönyvet, de sehol sem találtam.

Bors Richárd
2011. 11. 22. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen a mélyhűtőt pakoltam már, amikor a fagyasztott tök és különböző zöldséges „izék” között megleltem. Na, nem a lipid összetételt, hanem a régen elfeledett, általam lőtt szarvas gerincét.

(George Frideric Händel: Messiah/No.44. Chorus: Hallelujah)

Annyira megörültem neki, hogy majdnem sírva fakadtam. Vége a zöldségekkel telített hétköznapoknak, vége a rántások és habarások egyhangú uralmának, befellegzett a vékony pörköltszafttal összefröcskölt főzelékek diktatúrájának. Olyan boldog voltam, hogy azon vettem észre magam: egyik kezemben egy palack szekszárdi merlot (dugótlanítva), a másikban pedig egy megtöltött pohár van. Biz’ Isten ma sem tudom, hogy hogyan került hozzám, de ha már így alakult, fogyasztottam, és azon morfondíroztam – miközben a filézett, de egyben hagyott, szép szál gerincet méregettem –, hogy mit szólna a kedves technorajongó szomszéd, ha bezörgetnék hozzá ezzel a szarvasalkatrésszel, és tartanék neki egy kis zeneelméletet, beavatva őt a kulturált zenehallgatás aktuális kérdéseibe.

Átmentem.

Nem volt otthon!

Miután megsétáltattam a fagyott húst, és ismételten kiörömködtem magam, nekiláttam a gerinc elkészítésének (a lipid és társai innentől fogva parkolópályán).

Sütve lesz annyi bizonyos, elvégre szilvás gombócot nehezen tudnék belőle csinálni.

Be kell, hogy valljam, elég nehezen indult be a gépezet, mert sokára olvadt ki. De miután felengedett, jöhetett az a gyönyör, amit minden egész- és felebarátomnak szívből kívánok: szarvasgerincet szeletelni, emelkedett hangulatban (időközben elfogyott a merlot).

Gondolhatnák – némi kárörömmel –, hogy a hártyás részeknél fennakadtam, de nem. Mondhatnám azt is, hogy nem olyan családból származom én, de ezt a „gyöngyszemet”, Rideg Sándor Regős Bendegúzzal már megcsillantotta. Szóval a technika: a gerincet úgy fektetem le, hogy a vastag hártya alul legyen. Veszek egy vékony, de hosszú pengéjű kést, és amikor a kétujjnyi szeletet levágtam, megérkezvén a hártyához, egy derékszögű, ámde határozott mozdulattal elfordítom a pengét, és lemetszem a szeletet a hártyáról. Győzelem. Jön a következő, a következő, a következő…

A hártyázás után bementem a spájzba megkeresni a vájdlingot. Először az öreg kredencen kerestem, de mivel ott nem találtam, megnéztem a stelázsi tetején. Ott volt. Alatta rengeteg staneclit találtam, de arra most nem lesz szükség. Hamar ráraktam a hokedlire, és félig megtöltöttem vízzel.

Az alaposan megmosott szeleteket beletettem a vájdlingba, és cserélgetve rajta a vizet három-négy óráig áztattam.

Örömöm már a konyha plafonját nyaldosta, ám mielőtt még odáig felzubogott volna, megakad az öreg szagelszívóba, és ez azonnal eszembe juttatta, mintegy villámlásként belém hasította a tejzsír lipidösszetételét. Óh, milyen kimondhatatlan öröm! Óh, milyen csodás ez a mai nap! Apró sötét felleg, némi üröm az örömben, hogy a szomszéd hülye gyerek nem volt otthon!

De foglalkozzunk inkább a páccal.

Egy bögrébe teszek mustárt, frissen őrölt borsot, mérsékelten kakukkfüvet, meggondoltan oregánót, diszkréten zúzott borókabogyót, és ezt felöntöm némi olajjal, majd alaposan összekeverem.

Jöhet a kirakós, berakós.

Hagymát szeletelek vékony karikára, és azt egy műanyag doboz aljába rakom, majd jön egy sor szarvasgerinc, amit megkenek a páccal, aztán hagyma, hús, pác, megint hagyma, megint hús, megint pác stb. egészen addig, míg elfogy a felszeletelt Cervus elaphus. A végén felöntöm az egészet olajjal úgy, hogy teljesen ellepje. Lefedem, és mehet a hűtőbe, minimum négy napra. Ha mindent jól csináltunk, akkor a konyhában már renájzli van.

nap… 2. nap… 3. nap… (Nem, nem és nem!!! Nem vesszük még ki!) 4. nap!

Miután letelt a penitencia – és még véletlenül sem gondoltunk arra, hogy idő előtt kivegyük –, úgy, ahogy van, az egészet borítsuk egy kizsírozott – még egyszer csak a miheztartás végett leírom: kizsírozott – tepsibe, és miután szépen elrendezzük a szeleteket, bőven megsózzuk, és meghintjük vagy fél marék zúzott fokhagymával. Majd…, majd…, karikára vágott sárgarépával és jó, húsos, füstölt kolozsvári szalonnával könyörtelenül beborítjuk.

Kérdés: Milyen folyadékot öntünk ezek után még a tepsibe?

Ürgevér.

Megázott kutyáról lecsorgó hólé.

X. Fél bögre langyos víz.

Hát persze, hogy az 1-es és a 2-es nem jó! Azért kíváncsi lennék, hogy melyik majomhátsó szavazott ezekre? Úgyis kiderül…, kár tagadni!

Szóval beleöntjük a vizet, lefedjük fóliával, és előmelegített sütőben, 160-170 fokon szépen pároljuk, párolgatjuk.

Ilyenkor van időnk a köret elkészítésére, ami tészta, tarhonya, nokedli vagy daragaluska semmiképpen nem lehet. Helyette valami rizs vagy burgonya alapú kiegészítővel érdemes hazardírozni.

Telik-múlik az idő, és úgy két óra múlva azon vesszük észre magunkat, hogy ülünk a sütő előtt, mellettünk a kutya, és mindketten erősen szuggeráljuk az alkalmatosságot. A kiváltó ok a fenséges illat. Együtt folyatjuk a nyálunkat kedvenc házi jószágunkkal.

Mikor már nem bírjuk tovább, és letelt a megadott idő, izgalmunkban tépjük le a fóliát, tekerjük fel a sütőt a maximumra, és két fertályórára csukjuk vissza a csapatot izzani.

Rajzok: Pócz Dániel

Ilyenkorra már az illatanyagok teljesen belepik a lakás minden zegét-zugát, a kutya magán kívül, toporzékolva nyüszít, a szomszédék hülye gyereke megint feltekerte a hangerőt, mi pedig párás szemmel ugyan, de boldogan gondolhatunk már a lipidekre.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.