A csokoládé legfőbb alapanyaga a kakaóbab, nevét a nahuatl indián nevéből, a xocolatlból származtatjuk. A kakaónövény története az i. sz. 600 körüli időkig, Yucatan dzsungelébe és a maja birodalomba vezethető vissza. Mexikó őslakói ebben az időben már foglalkoztak kakaócserje-ültetvények megművelésével és fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók érkezése előtt is fogyasztották, akkor még fűszeres italként, ami kakaóból, vízből és kukoricalisztből készült fahéj, ánizs és chili hozzáadásával.
A recept már az 1500-as években is szigorúan titkos volt. 1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon is meghatározta az optimális csokoládéreceptet, ami alapján elkészítették a drága különlegességet. A szilárd csokoládét az angol Fry csokoládégyár kezdte elsőként forgalmazni 1842-ben. A Fry később a ma is létező, és rendkívül sikeres Cadbury cégbe olvadt.
„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!"
Csukás István: Pom-pom meséi – Gombóc Artúr
A XIX. század végén Rodolphe Lindt berni gyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Felfedezte a ma kenőgyúrásnak nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét.
Mára a csokoládé több ezer felhasználási módja ismert, használják édességként, díszítenek vele, italokat készítenek belőle, sőt még az aromáját is élvezhetjük illatos gyertyák vagy kozmetikumok által. Az ősz hűvösebb napjain jólesik elkortyolni egy csésze gőzölgő forró csokoládét, vagy elszopogatni egy-egy kézzel készített különleges bonbont. A csokoládészerelem örök és múlhatatlan.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!