Csehországban a sörfőzésnek nagy hagyományai vannak. Az első sörfőzde 1118-ban nyitotta meg kapuit, Brno pedig már a 12. században megkapta a sörfőzés jogát. A sör előállításával három város neve forrt össze az idők folyamán: Prágáé, Ceské Budejovicéé (német nevén Budweis) és Plzené (német nevén Pilsen). Utóbbi az egyik legnevezetesebb cseh sörfajta, a Plzensky Prazdroj (németül Pilsner Urquell) „szülővárosa”.
Több ezer liter sör a csatornákban
Sörfőzési jogot sokáig csak a király adományozhatott. A sörfőzdék gyorsan szaporodtak, Plzen polgárai a 18. század végére már 260-at üzemeltettek. Ezek főként úgynevezett felső érlelésű söröket gyártottak (az erjesztés során az élesztő a folyadék tetején lebeg), amelyek hamar megromlottak, és mivel az élesztő sok mellékterméke a sörben maradt, minőségük is hagyott maga után kívánnivalót. A cseh sörrajongóknál 1838-ban „betelt a pohár”, feldühödött polgárok egy csoportja 36 hektoliter csapnivaló sört öntött a csatornákba.
Ezzel nem érték be, azt is eldöntötték, hogy új sörfőző üzemet építtetnek a Radbuza folyó partján, amely csak minőségi sört gyárthat. A feladattal megbízott építész, Martin Stelzer az alsó-bajorországi Vilshofenben összeismerkedett egy Josef Groll nevű német sörfőzővel, aki különböző receptekkel kísérletezett, és Stelzer rábeszélésére Plzenben folytatta munkáját. Bajorországban ebben az időben különböző sörélesztőfajtákat használtak, és mindenki féltékenyen őrizte titkait. A legenda szerint Groll egy kiugrott szerzetestől szerezte meg egy élesztőfajta titkos receptjét, amelyet a cseh városban termesztett kiváló kétsoros, sima héjú árpával, a Zatek városát világhírűvé tevő aromakomlóval és a helyi lágy, kristálytiszta vízzel ötvözött. (Az alsó erjesztéses sörfőzés során a csíráztatott árpát – azaz a malátát – vízzel keverik és kissé melegítik, hogy a csírában lévő anyagok révén a sörlé enyhén erjedni kezdjen. Ezután főzik össze a komlóval, amitől a sör a kesernyés ízt kapja, majd a lehűlt folyadékhoz adják a sörélesztőt.)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!