Új boros gasztroszolgáltatás indult útjára a weben a Borkostolok.bor.hu oldalon. A szolgáltatás lényege, hogy programajánló formájában gyűjti össze és jeleníti meg az éttermek boros menüajánlatait. Az étterem ingyenesen feltölti a séf által megálmodott menüt, az ételekhez – ha illik hozzájuk – konkrét bort ajánl, az oldal pedig időpont és hely szerint rendezi az ajánlatokat, így bárki megtalálhatja a menük között a számára legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. A szolgáltatásról annak Facebook-oldalán is tájékozódhat.
A Szépasszony-völgy szívében elhelyezkedő egri Kulacs Csárda Panzió „Csárda specialitása” névre keresztelt étel-bor menüsorát Horkay András sommelier értékelte:
Előétel
A 150 fő befogadására alkalmas, szőlőlugassal fedett kerthelyiségben elsőként hagymás tojásrántottába bújtatott kakastöke várja a hagyományos ízek kedvelőit. Ehhez az Egri Korona Borház rozéját javasolja kísérőnek a séf.
Igazi rusztikus, tartalmas, vidéki előétel, amihez mindenképpen magas savtartalmú fehér-, esetleg rozébort érdemes párosítani. A borban lévő erőteljes savak segítsenek a zsír bontásában. Az aromapárosítás szempontjából talán a fehér lenne a jobb választás, ám az Egri Korona Borház kékfrankos rozéja élénk savaival megfelelő kiegészítője lehet a zsírosabb előételnek.
Leves
Legényfogóleves a második fogás, amihez a Korona Borház egri chardonnay-ját kínálják.
Leves és bor nem jár kéz a kézben, bár a tartalmasabb, ragu jellegű levesekhez megkísérelhetjük a borválasztást. A mi esetünkben a séf a Korona Borház chardonnay-ját választotta, amely semleges, neutrális ízvilágával optimális választás a tejszínes legényfogóleveshez.
Főétel
A menüsor egy kedvelt klasszikussal folytatódik: a pékné módra elkészített sertéscsülök kísérője a fent említett borház cabernet sauvignonja.
Sertéscsülök pékné módra: valóban nagy klasszikus, az igazi nehézbombázó fogások közé tartozik. Zsíros, zaftos hús, helyenként roppanós bőrrel, hagymával, krumplival. Hozzá súlyban és savban is passzítani kell a bort. Van, aki a jó savszerkezetű fehérborra esküszik a csülök mellé, van, aki a fűszeresebb, savban gazdagabb vörösborokat részesíti előnyben. A Kulacs séfje az utóbbi mellett döntött, és az Egri Korona Borház cabernet sauvignon-ját választotta. A cabernet-re és az egri borvidékre egyaránt jellemző erősebb savszerkezet, valamint a szőlőfajta fűszeres, paprikás jegyei jól egészítik ki a csülökhús zsíros, fűszeres karakterét.
Desszert
Végezetül egy helyi ínyencség, az egri gömbpalacsinta következik, amihez egri muskotály dukál.
Az édességhez mindenképpen olyan bort kell választani, amely édes, gyümölcsös jegyeivel jó kiegészítője lesz a desszertnek. A muskotály klasszikusan megfelel ezeknek a kritériumoknak: kis maradék cukorral, mézes, szőlős, virágos jegyeivel illeszkedik a desszert édes karakteréhez.
Regisztrált éttermek menüajánlatai:
A borétterem és panzió a Vadászkürthöz Sopron - Az ősz dicsérete, a régió ízeivel 2012!
Aranyszarvas Bisztró - Borkóstolók
BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem - Soproni Borvacsora
BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem - Pannonia borvacsora
Budai Gesztenyés Étterem - Gere Andrea Borvacsora
Hubertus - Hof Étterem - Hal és Vad a legjobb falat
KULACS CSÁRDA PANZIÓ - Csárda specialitása
Lázár Lovaspark - Domonyvölgyi ménesgazda menüje
Mátyás Pince Étterem - Mátyás Király lakomája
Mátyás Pince Étterem - Beatrix lakomája
Noir et L’or étterem - Nyárbúcsúztató menü
Sándor étterem - Dél-balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával a Sándor Étteremben
Tárlat Étterem - Borvacsora Áts Károllyal, a Royal Tokaji Borház borászával
Veritas Budakeszi - Tokaji Borvacsora a Patricius Borházzal
Vörös Postakocsi Étterem - Klasszikus Magyar Menü
Walter Vendéglő - A Zsámbéki-medence ízei
XO Bistro - Szt. Orbán vacsora