Hogyan öljünk disznót?

Hódít a disznóvágó-turizmus, a házi disznóvágás is reneszánszát éli. Hogyan álljunk neki a böllérkedésnek, és mire figyeljünk?

tt
2012. 10. 15. 3:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyibe kerül egy disznóvágás? Mennyiért darabolja fel szakszerűen egy böllér a kívánt formára és darabra. Manapság – a megfelelő előkészítés után és némi szakmai segítséggel – akár már otthon is feldolgozhatunk egy egész sertést a család nagy nagy örömére. De mire figyeljünk, és mennyibe kerül a privát böllérkedés?

Előkészítés

Mielőtt belevágunk a húsfeldolgozásba, érdemes felülvizsgálni otthonunk raktározásra alkalmas részeit: el tudjuk-e rakni a fagyasztórekeszekbe azt a mennyiséget, ami hűtést igényel, és van-e elég hely a kamrában/spájzban a kolbásznak/sonkának/szalonnának. A következő lépésben érdemes átgondolni, mit is szeretnénk: egy egész napos család/csapat összekovácsoló buli keretében történő húsfeldolgozást vagy minél hamarabb befejezett húsfeldolgozást.

Hentes nélkül soha

Mindkét esetben érdemes szakmai segítséget kérni, hiszen a húsdarabolást elég egyszer elrontani, az alapanyag pedig drága mulatság. A megfinanszírozott hentes szakszerűen és precízen dolgozza fel az igényeink szerint a húst, szeleteli a csontos részeket, formáz, vagy éppen darál. Ha kolbászban és hurkában is gondolkodunk, akkor be kell szerezni a megfelelő mennyiségű fűszereket (érdemes egyeztetni a hentessel ) és a töltéshez belet.

Egy átlagos röfire – 100-120 kg – 5 kilónyi rizst, 2 kilónyi fűszert, 2 kiló vörös- és fél kiló fokhagymát kell számolnunk. A húsokhoz készítsük elő a csomagolóanyagot, a fagyasztóba szánt húsokhoz érdemes nejlonszatyorban – az esetleges szállításnál műanyag rekeszekben – gondolkodni.

Füstöljünk sonkát!

Hozzávalók*                                            Ár

Egyes vélemények szerint kár vele vesződni, de – ismerve a bolti árakat – mindenképpen érdemes házilag sonkát készíteni. Az előre bekevert sonkapác – például: Herbária – legalább annyira működik, mint a házilag összerakott sóalapú pácok, a bepácolást követő egy hét múlva már remek füstölt sonkánk lehet. A füstölést a legtöbb helyen (ha nem otthon bontunk) meg tudják oldani, egyeztessen hentesével, böllérével!

Csapatépítés, összetartás

Miért éri meg a fáradságot? – kérdezhetik sokan. A disznóvágás remek csapat- és család-összekovácsoló szabadidős program is lehet, amire a vidéki turizmus egyik ágát is sikeresen ráformázták. Hosszú hétvégés „ott alvós” programként is elérhető, bár így kevésbé gazdaságos (átlag fejenként 25-30 ezer forint két éjszaka, disznótoros menüsorral, pálinkával, és a húst nem hozhatjuk el).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.