A takarékosság oka a gazdasági válság. Lett légyen az tészta, kenyér vagy zöldség, az olasz családok az utóbbi időben újrahasznosítják a maradékot ételeikben, ami a tanulmány szerint jól példázza, hogy a megszorító gazdasági intézkedések és a munkanélküliség miként sújtja az embereket.
Olaszországban – amelynek lakossága híres kulináris szenvedélyéről – korábban évente 10 millió tonna élelem került a szemétbe 11 milliárd euró értékben. „Számos olyan ételrecept ismert, amely maradékokból is készíthető. Csak egy kis találékonyság kell hozzá, és ízletes húsgombócok süthetők maradék marhasültből, tojásból, már megszikkadt kenyérből és sajtból” – mondta Sergio Marini, a Coldiretti elnöke a tanulmány sajtóismertetésén.
Hozzátette, hogy az olasz családok 25 százaléka szegénységgel küszködik, és 3 százalékkal több a nehéz helyzetbe jutott família, mint egy évvel korábban.