Mitől lesz a legélvezetesebb a kávé?

A kávé a koffeinfüggő, mindig éber, folyton rohanó 21. századi emberek legjobb barátja. De milyen is egy jó ristretto vagy egy tökéletes cappuccino?

Kuslits Szonja
2012. 10. 18. 4:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyen szó baráti összejövetelről, munkahelyi megbeszélésről, délutáni olvasgatásról vagy egy kis városnézés utáni pihenésről, a kávézó mindig tökéletes választás lehet. De az itallapot böngészve a kávék címszó alatti idegen nevű, ismeretlen variációkról gyakran nem is tudjuk, érdemes-e kipróbálni. Milyen is az XL tejeskávé és milyen az igazi melange? Összegyűjtöttük a kávék legnépszerűbb alkoholmentes variációit.

Kislexikon kezdő kávéfogyasztóknak

Az espressót az olaszok kísérletezték ki a 20. század elején. A pörkölt kávé értékes íz- és aromaanyagait legtökéletesebben ez a készítési mód nyeri ki. Az espresso a legösszetettebb kávéital, egyszerre szűrt, de nem áttetsző, olajosan sűrű, de nem zaccos. A kávézókban 30 ml espressót szolgálnak fel feketén. Ízlés szerint tejszínnel vagy egy kis tejjel és cukorral is fogyasztható.

Az espresso doppiót legegyszerűbben 2 adag eszpresszókávéként határozhatjuk meg.

A macchiato nem áll másból, mint egy adag erős espresso kávéból és egy-két kávéskanálnyi frissen gőzölt tejhabból, mely szinte megkoronázza a feketét.

A ristretto ugyanannyi kávéból áll, mint egy espresso, a különbség a víz mennyiségében van. A ristretto maximum 20-25 ml lehet. Az ezt fogyasztók véleménye szerint ugyanis ami a kávéban fontos, az már belekerült a csészébe. A többi csupán forró víz. Ezt a kávéfajtát ízesítés nélkül szokták fogyasztani.

A cappuccino nem más, mint egy krémes espresso, habosított tej és tejhab 1/3-1/3-1/3 arányú keveréke. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke – sötétbarna csuha fehér csuklyával – ihlette. A cappuccino tetejére szokás egy kis kakaóport szórni.

A melange kávé, tej és tejszín keveréke, azonban nincs tejszínhab a tetején, mivel a tejszínt az italba keverik bele.

A cafe latte arányai a következők: 1/3 espresso és 2/3 gőzölt tej, a tetején pedig 1 centi vastag tejhab.
A hosszú kávé elkészítésének módja ugyanaz, mint az espressóé, a különbség mindössze a felhasznált víz mennyiségében és a feketekávé-tartalomban van. A hosszú kávé sokkal hígabb, tejszínnel szokás felszolgálni, de tejjel is keverhetjük.

Az igazi bécsi kávé egy adag espressóból, egy kis darált jégből, egy gombóc vaníliafagylaltból, natúr és csokoládés tejszínhabból, valamint csokoládéreszelékből készül. Vastag falú, magas pohárban szervírozzák szívószállal és kávéskanállal.

A tejeskávét igen egyszerű elkészíteni, egy adag (1/4-ed csésze) erős fekete espressót öntenek fel  1/4-ed csésze forralt tejjel és tejhabbal. Cukorral vagy más édesítőszerrel a legfinomabb, aki pedig egy kis extra ízélményre vágyik, némi fahéjat is szórhat a tetejére. Az XL tejeskávét vizespohárban szervírozzák, és három rétegben öntik egymás fölé a habosított tejet, a kávét, majd a tejhabot.

A jegeskávé egy forró nyári napon igazán frissítő ital lehet. Alapja szintén az espresso kávé, amit sok tejhabbal és fagylalttal vagy zúzott jéggel bolondítanak meg.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.