Tejivó: újratöltve

Friss pékáru és tejtermék helyben fogyasztva – ez a tejivó. A szocializmus retróba mártogatott hagyatéka, vagy ellensúly a gyorséttermekkel szemben?

tt
2012. 10. 02. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista rendszer gasztronómiai hagyatéka, egy letűnt kor egészséges gyorsétterme volt a tejivó, melyet az egyre terjedő alkoholizmus ellenpontozásaként rendszeresítettek. A tejivó tejbolt és pékség ideális kombója. (A pékség nem összekeverendő a fagyasztott félkész tartósított tésztából készült franchise-sütödékkel.) Friss péksütemények és tejtermékek gazdag választékával – utóbbi termékek kimérve is –, talponállójelleggel, helyben fogyasztásra.

A korral együtt eltűnt a tejivó is

A tejivókat a rendszerváltozás hulláma mosta el, ha nem is egy lendülettel. Az üzletek próbálták felvenni a tempót a változással: édességek, szénsavas üdítők, gabonafélék kerültek a kínálatba, de mindhiába. A korral együtt eltűntek a tejivók is. Legyünk őszinték: meguntuk őket. Helyüket átvették a gombamód szaporodó gyorséttermek, hamburgerezők és pizzériák, melyek izgalmasabbak, színesebbek voltak az addig megszokottnál. A fogyasztási szokások és a piac változása az új évezredre – lépést tartva a korral – visszahozta a tejivókat. Szegeden, Győrben is fellelhetők a műfajban érintett üzletek, a fővárosban október végén nyílik a második ilyen. Bár egyelőre nem lehet forradalmi áttörésről írni, a tejbárok kezdődő reneszánszukat élik, és a visszajelzések alapján van igény rájuk.

Nem a nyugdíjasok passziója

„Nyitáskor arra számítottunk, hogy a vendégeink nagy része azokból a negyvenes-ötvenesekből kerülnek ki, akik koruknál fogva még jártak ilyen helyekre, de ez nem így lett – mondta el az MNO kérdésre Cserpes István, a Cserpes Tejivó kitalálója, és tulajdonosa. – Sok fiatal keres meg bennünket, hiszen valódi alternatívaként versenyképesek vagyunk a nyugati gyorsétteremláncokkal szemben. Nem ellenségként tekintünk rájuk, hiszen a vásárló dönti el, hova tér be, ellenben hiszem, hogy nem kell hipermarketekben gondolkodni, ha saját gyártású termékeinket szeretnénk hazai piacon értékesíteni.”

Hogyan lehet sikeresen működtetni egy tejbisztrót a multikkal szemben úgy, hogy az alacsony minőségű olcsó hozzávalókat mellőzve csak hazai alapból dolgoznak? – kérdeztük az ügyvezető igazgatót. „Jókora adag elszántság kell ahhoz, hogy az ember belevágjon. A hátországunk révén első kézből, a helyi termelőktől szerezzük be a tejet, így nemcsak friss és tartósítószermentes, jó minőségű alapanyagból dolgozhatunk, hanem a hazai tejtermelők egy részének is biztos megélhetést nyújtunk. Persze a turmixokhoz szükséges banánt vagy éppen a kávét nem tudjuk helyi szinten előteremteni, ezeket természetesen külföldről szerezzük be. A pékáruink szintén saját alapanyagból készülnek, így tudjuk biztosítani a megfelelő minőséget, és persze folyamatosan. A jelenleg idehaza működő tejivók egy része kifőzdeként is üzemel, amit mi szerettük volna elkerülni, hiszen a tej és pékáruk nem nagyon passzolnak össze a marhapörkölttel és a krumplifőzelékkel. A tejivókra jellemző tisztaságot, eleganciát csak úgy lehet megőrizni, ha a főtt ételt nem keverjük a kiflivel és a habos kakaóval.

„Egy üzlet beindítása 20-30 millió forintos beruházást igényel, és 15-20 ember számára biztosít munkát. Hisszük hogy sikerült divattá tenni a tejivó intézményét, és belátható időn belül esély van rá hogy máshol is megjelenjenek ezek az üzletek. De ehhez tényleges minőségi alternatívát kell hogy nyújtsanak a vásárlók számára, és folyamatosan kell tartani a színvonalat.”

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.