Ismét itt az újborok megismerésének ideje. A magyar hagyományok szerint ez az ünnepélyes pillanat november 11-én, azaz Márton-napon érkezik el, egybekötve a libalakomákkal.
Mi az újbor? És mi a primőr bor?
Az újbor az aktuális évjárat szüretéből nyert bor, mely a nevét a következő szüretig tartja meg, utána óbor lesz belőle, mivel az új szüretből nyert bor átveszi az új jelzőt. A félreértések elkerülése végett Magyarországon megkülönböztetjük az újbort és a primőr bort. A Márton-napkor forgalomba kerülő bor igazából a primőr bor, azaz az újborból elsőként palackozott bor.
A beaujolais nem újbor, de lehet az is
Sokan említik az újbor szinonímájaként a beaujolais-t, de ez csak részben igaz. Az újbor (marketing)legendája valóban Beaujolais borvidékhez és tartományhoz kötődik, amely Burgundia része. A helyi bortermelők már a 19. században belekezdtek eredményes marketingtevékenységükbe, igaz, akkor még csak Lyon bisztróiba szállították termékeiket, „Le Beaujolais est arrivé!” felkiáltással, azaz: „Megérkezett a Beaujolais!” Első kísérletre december 15-ét határozták meg az újbor forgalmazásának első napjaként, majd néhány módosítást követően ez november 15-e lett. Ekkor kerül ma már nagy, nemzetközi csinnadratta közepette piacra a Beaujolais nouveau, azaz a beaujolais-i újbor. A borvidék egyik legelterjedtebb szőlőjéből, a gamay-ből készült bort egyszerre szállítják a világ szinte összes kontinensére.
Miért szeretjük a primőr bort?
A primőr bor különlegességét elsősorban az újdonsága adja, élvezeti értéke még nem teljes, de megmutatja, hogy mire számíthatunk az új évjárat kapcsán. Természetesen az előrelátó borászok külön készülnek a primőr bor készítésére, hiszen ezt a bort idő előtt kell készre kezelni, majd rövid idő alatt el kell adni, ezért a lehető legtöbbet ki kell hozni belőle. Néha külön szüretelik a szőlőt ehhez a tételhez, hogy annak sav-, illetve tannintartalma ne legyen túl magas, így selymesebb lesz. A primőr bor még nem kellően érett, picit nyers, de gyümölcsös, friss és könnyed, legyen szó fehérről vagy vörösről. Többnyire kis szén-dioxid is megcsiklandozza a nyelvünket, amikor kóstolgatjuk. A libából készült ételekhez nagyszerűen illenek ezek a borok. Szinte alig van pince a magyar borvidékeken, ahol Márton-nap környékén ne lehetne újbort kóstolni és libát falatozni, ezért bátran keressünk egyet, mert hasonló élményre újabb egy esztendőt kell várni.