Miért szeretjük az újbort? És a primőrt?

A szüret utáni első bor, a primőr bor elsősorban az évjárat jellegzetességét tudja megmutatni. Ezért különleges és ünnepi pillanat megkóstolni.

2012. 11. 10. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét itt az újborok megismerésének ideje. A magyar hagyományok szerint ez az ünnepélyes pillanat november 11-én, azaz Márton-napon érkezik el, egybekötve a libalakomákkal.

Mi az újbor? És mi a primőr bor?

Az újbor az aktuális évjárat szüretéből nyert bor, mely a nevét a következő szüretig tartja meg, utána óbor lesz belőle, mivel az új szüretből nyert bor átveszi az új jelzőt. A félreértések elkerülése végett Magyarországon megkülönböztetjük az újbort és a primőr bort. A Márton-napkor forgalomba kerülő bor igazából a primőr bor, azaz az újborból elsőként palackozott bor.

A beaujolais nem újbor, de lehet az is

Sokan említik az újbor szinonímájaként a beaujolais-t, de ez csak részben igaz. Az újbor (marketing)legendája valóban Beaujolais borvidékhez és tartományhoz kötődik, amely Burgundia része. A helyi bortermelők már a 19. században belekezdtek eredményes marketingtevékenységükbe, igaz, akkor még csak Lyon bisztróiba szállították termékeiket, „Le Beaujolais est arrivé!” felkiáltással, azaz: „Megérkezett a Beaujolais!”  Első kísérletre december 15-ét határozták meg az újbor forgalmazásának első napjaként, majd néhány módosítást követően ez november 15-e lett. Ekkor kerül ma már nagy, nemzetközi csinnadratta közepette piacra a Beaujolais nouveau, azaz a beaujolais-i újbor. A borvidék egyik legelterjedtebb szőlőjéből, a gamay-ből készült bort egyszerre szállítják a világ szinte összes kontinensére.

 

Miért szeretjük a primőr bort?

A primőr bor különlegességét elsősorban az újdonsága adja, élvezeti értéke még nem teljes, de megmutatja, hogy mire számíthatunk az új évjárat kapcsán. Természetesen az előrelátó borászok külön készülnek a primőr bor készítésére, hiszen ezt a bort idő előtt kell készre kezelni, majd rövid idő alatt el kell adni, ezért a lehető legtöbbet ki kell hozni belőle. Néha külön szüretelik a szőlőt ehhez a tételhez, hogy annak sav-, illetve tannintartalma ne legyen túl magas, így selymesebb lesz. A primőr bor még nem kellően érett, picit nyers, de gyümölcsös, friss és könnyed, legyen szó fehérről vagy vörösről. Többnyire kis szén-dioxid is megcsiklandozza a nyelvünket, amikor kóstolgatjuk. A libából készült ételekhez nagyszerűen illenek ezek a borok. Szinte alig van pince a magyar borvidékeken, ahol Márton-nap környékén ne lehetne újbort kóstolni és libát falatozni, ezért bátran keressünk egyet, mert hasonló élményre újabb egy esztendőt kell várni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.