Minek vennénk vitamintablettákat?

Helyettük fogyasszuk az olcsó, vitaminokban gazdag, szezonális gyümölcsöket, amelyekkel a tél közeledtével feltölthetjük szervezetünk vitaminkészletét.

tt
2012. 11. 14. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, aminek épp szezonja van. A novemberben kapható földieper lehet, hogy nagy szemű és mutatós, de ízre és vitamintartalomra meg sem közelítheti a téli időszak frissen kapható gyümölcseit. Mit együnk, ha nem szeretnénk kapszulákat szedni, hanem természetes úton töltődnénk vitaminokkal?

Az alma hatalma

Klasszikus, de mégis az egyik legjobb gyümölcs a téli alma. A rendszerváltás előtti időkben a szájápolás egyik kiegészítő cselekvésének tartották az almaevést, de vitamintartalma – A-, B1-, B2-, B6-, PP-, C-, E-vitamin –, valamint ásványi anyagokban, nyomelemekben és gyümölcscukrokban való gazdagsága miatt nem véletlen, hogy a csecsemők számára is az első, anyatej után adható étel a reszelt alma. A téli időszakban remekül tárolható, egészséges gyümölcsünk.

Fogyókúrához ananászt

Az ananász nem tartozott a klasszikusan ismert déligyümölcs (narancs, banán, mandarin) klikkhez, pedig ár-érték arányban sokszor olcsóbb, mint a banán. A-, B1-, B2-, B4-, B6-, C-, E-vitamin-, niacin-, foszfor-, cink-, vas-, kalcium-, kálium-, magnézium-, nátrium-, réz- és szeléntartalma mellett remek nassolnivaló lehet. Már kis mennyiségben is kellemes telítettségérzést okoz, ezért a fogyni vágyók számára is kiváló, de a székrekedés ellen is természetes megoldást nyújthat a különféle pirulák helyett. Szobahőmérsékleten napok alatt ehetővé érik, megpucolva és felszeletelve – érési állapottól függően – zárt műanyag dobozban és hűtőben egy hétig is eltartható.

Fagyasztva egészségesebb

Ha szeretnénk megőrizni a télire tárolt gyümölcsök vitamintartalmát, akkor inkább fagyasszunk, mintsem befőzzünk. Bár a kompótok és lekvárok remek energiaforrásként szolgálnak, a fagyasztott és aszalt gyümölcsök meg is őrzik a bennük rejlő vitaminokat, ám a befőzési eljárás során elveszítjük azokat.

A szőrös vitaminbomba

A kivi – a citrom mellett – az egyik legnagyobb természetes C-vitamin-lerakat a téli gyümölcsfelhozatalban. Ár-érték arányban a kis szőrös gyümölcs is verheti a banánt és a narancsot, a jelenleg forgalomban lévő kiszerelés nagyjából egy hétre elegendő. Szobahőmérsékleten hamar érik, gyors és tiszta fogyasztási módja, ha a keresztben kettévágott gyümölcs húsát egy kiskanállal vájjuk ki. Fogyókúrához, koleszterincsökkentéshez remek kiegészítő táplálék.



A banán az egyik legismertebb és legnépszerűbb déligyümölcsünk. Idősebbek emlékeznek még a rendszerváltás előtti időkre, amikor még primőrkategóriába tartozott, és irdatlan sorban állás árán lehetett csak hozzájutni. Bár szénhidráttal bőven ellátott, B-vitaminban magasan veri a többi gyümölcsöt. Mindezek mellett A- és C-vitamint, foszfort és vasat is tartogat a fogyasztók számára. Egyesek esküsznek agyserkentő mivoltára, az orvosok szerint pedig jót tehet az emésztőszerveknek: megelőzheti a vastagbélgyulladást és a gyomorfekélyt is.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.