Az egyik legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, aminek épp szezonja van. A novemberben kapható földieper lehet, hogy nagy szemű és mutatós, de ízre és vitamintartalomra meg sem közelítheti a téli időszak frissen kapható gyümölcseit. Mit együnk, ha nem szeretnénk kapszulákat szedni, hanem természetes úton töltődnénk vitaminokkal?
Az alma hatalma
Klasszikus, de mégis az egyik legjobb gyümölcs a téli alma. A rendszerváltás előtti időkben a szájápolás egyik kiegészítő cselekvésének tartották az almaevést, de vitamintartalma – A-, B1-, B2-, B6-, PP-, C-, E-vitamin –, valamint ásványi anyagokban, nyomelemekben és gyümölcscukrokban való gazdagsága miatt nem véletlen, hogy a csecsemők számára is az első, anyatej után adható étel a reszelt alma. A téli időszakban remekül tárolható, egészséges gyümölcsünk.
Fogyókúrához ananászt
Az ananász nem tartozott a klasszikusan ismert déligyümölcs (narancs, banán, mandarin) klikkhez, pedig ár-érték arányban sokszor olcsóbb, mint a banán. A-, B1-, B2-, B4-, B6-, C-, E-vitamin-, niacin-, foszfor-, cink-, vas-, kalcium-, kálium-, magnézium-, nátrium-, réz- és szeléntartalma mellett remek nassolnivaló lehet. Már kis mennyiségben is kellemes telítettségérzést okoz, ezért a fogyni vágyók számára is kiváló, de a székrekedés ellen is természetes megoldást nyújthat a különféle pirulák helyett. Szobahőmérsékleten napok alatt ehetővé érik, megpucolva és felszeletelve – érési állapottól függően – zárt műanyag dobozban és hűtőben egy hétig is eltartható.
Fagyasztva egészségesebb
Ha szeretnénk megőrizni a télire tárolt gyümölcsök vitamintartalmát, akkor inkább fagyasszunk, mintsem befőzzünk. Bár a kompótok és lekvárok remek energiaforrásként szolgálnak, a fagyasztott és aszalt gyümölcsök meg is őrzik a bennük rejlő vitaminokat, ám a befőzési eljárás során elveszítjük azokat.
A szőrös vitaminbomba
A kivi – a citrom mellett – az egyik legnagyobb természetes C-vitamin-lerakat a téli gyümölcsfelhozatalban. Ár-érték arányban a kis szőrös gyümölcs is verheti a banánt és a narancsot, a jelenleg forgalomban lévő kiszerelés nagyjából egy hétre elegendő. Szobahőmérsékleten hamar érik, gyors és tiszta fogyasztási módja, ha a keresztben kettévágott gyümölcs húsát egy kiskanállal vájjuk ki. Fogyókúrához, koleszterincsökkentéshez remek kiegészítő táplálék.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!