Az idei nyolc induló számára a magyar diplomáciai képviselet ízmestere a magyar konyhára jellemző négy alapanyagból állított össze egy titkos kosarat, amelyből a versenyzőknek legkevesebb hármat kötelezően felhasználva, két óra alatt nyolc-nyolc főre kellett főételt improvizálniuk.
Merényi Viktor, aki bajnokként nem vehet részt az idei összecsapáson, a paradicsom, a tejföl, a pisztráng és a fűszerpaprika kreatív kombinálását adta feladványul norvég, orosz, salvadori, jamaicai, koreai, új-zélandi, német és trinidadi kollégájának. A magyar séf legnagyobb meglepetésére a tejfölt senki sem használta fel, a pisztrángot viszont a lehető legváltozatosabban készítették el a szakácsok: a halat gőzölték, füstölték, grillezték vagy éppen serpenyőben sütötték.
Merényi Viktor, aki a héttagú zsűriből csak a maga által adott pontszámokat ismeri, norvég kollégáját az általa használt modern technológia, az új-zélandit a kiemelkedő ízhatás, a salvadorit pedig az elkészített étel rusztikus, családias hatása miatt tartotta említésre méltónak. Az idei megmérettetés március 14-én zárul majd, és a magyar mesterszakács akkor is tagja lesz az ítészek testületének.
Merényi Viktor, a tavalyi nagydíj nyertese
Merényi a tavaly versenyző 15 mesterszakács mezőnyéből a sous vide (vákuumos, lassú főzési) eljárással elkészített marhaszegyével emelkedett ki, amelyet füstös lecsópürével töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt. A fődíjat elnyerő ételkölteményhez 2006-os Vylyan Villányi Zweigeltet ajánlottak.
„Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, nem volt kérdés a gyerekkorom óta, hogy ezt fogom csinálni. Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim” – fűzte hozzá sikeréhez tavaly a díjnyertes szakács.
A magyar séf először 2010-ben indult a washingtoni Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Washingtoni megbízatása előtt Merényi Viktor a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasonsben és a Hyattben elégítette ki a legmagasabb szintű gasztronómiai igényeket.