Magyar alapanyagokkal dolgoztak a szakácsverseny résztvevői

A washingtoni Embassy Chef Challenge szakácsverseny első napján magyar alapanyagokból kellett dolgozniuk a versenyzőknek.

BA
2013. 02. 11. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyolc induló számára a magyar diplomáciai képviselet ízmestere a magyar konyhára jellemző négy alapanyagból állított össze egy titkos kosarat, amelyből a versenyzőknek legkevesebb hármat kötelezően felhasználva, két óra alatt nyolc-nyolc főre kellett főételt improvizálniuk.

Merényi Viktor, aki bajnokként nem vehet részt az idei összecsapáson, a paradicsom, a tejföl, a pisztráng és a fűszerpaprika kreatív kombinálását adta feladványul norvég, orosz, salvadori, jamaicai, koreai, új-zélandi, német és trinidadi kollégájának. A magyar séf legnagyobb meglepetésére a tejfölt senki sem használta fel, a pisztrángot viszont a lehető legváltozatosabban készítették el a szakácsok: a halat gőzölték, füstölték, grillezték vagy éppen serpenyőben sütötték.

Merényi Viktor, aki a héttagú zsűriből csak a maga által adott pontszámokat ismeri, norvég kollégáját az általa használt modern technológia, az új-zélandit a kiemelkedő ízhatás, a salvadorit pedig az elkészített étel rusztikus, családias hatása miatt tartotta említésre méltónak. Az idei megmérettetés március 14-én zárul majd, és a magyar mesterszakács akkor is tagja lesz az ítészek testületének.

Merényi Viktor, a tavalyi nagydíj nyertese

Merényi a tavaly versenyző 15 mesterszakács mezőnyéből a sous vide (vákuumos, lassú főzési) eljárással elkészített marhaszegyével emelkedett ki, amelyet füstös lecsópürével töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt. A fődíjat elnyerő ételkölteményhez 2006-os Vylyan Villányi Zweigeltet ajánlottak.

„Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, nem volt kérdés a gyerekkorom óta, hogy ezt fogom csinálni. Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim” – fűzte hozzá sikeréhez tavaly a díjnyertes szakács.

A magyar séf először 2010-ben indult a washingtoni Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Washingtoni megbízatása előtt Merényi Viktor a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasonsben és a Hyattben elégítette ki a legmagasabb szintű gasztronómiai igényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.