Borkóstoló: Badacsony ízei Budapesten

Borkóstoló: a Badacsony mintegy 150 féle borát ízlelhetjük A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolón szerdán a budapesti New York Palotában.

tt
2013. 03. 18. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett bemutató kiemelt fajtája a szürkebarát, amelyet minden kiállítónál kóstolhatnak majd a látogatók, de kiemelt szerepet kap az őshonos badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű is – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Laposa Bence borász kiemelte: a rendezvényen szinte az összes olyan badacsonyi termelő jelen lesz, aki bort palackoz, így ez az egyetlen olyan bemutatkozás az országban, ahol egy borvidék gyakorlatilag összes termelőjének borai egy helyszínen kóstolhatók. Badacsonynak három emblematikus fajtája van: az első mindenképpen a kéknyelű, amely a tavalyi kóstoló kiemelt fajtája volt, idén ez a szürkebarát, jövőre pedig a tervek szerint az olaszrizling lesz a középpontban – árulta el.

Mint a borász emlékeztetett, a szürkebarát rendkívül sokarcú fehér szőlő fajta, amelyből azonban némi héjon áztatással – erősebb színanyagainak köszönhetően – csaknem rozészínű bort is lehet készíteni, míg a késői szüretelésű tételek színe aranyba hajlik.

Laposa Bence szerint borstílus szempontjából is nehéz fajta a szürkebarát. „Egyrészt a múlt rendszerben a badacsonyi szürkebarát volt a félédes bor, ez mérhetetlen károkat okozott. De ezzel együtt még a száraz szürkebarátkép sem alakult ki teljesen: Badacsonyban is erősödik a pinot grigiós vonal, amely közepes testű, élénk illatokkal, intenzív zamatokkal rendelkező szürkebarátokat jelent, míg a helyi hagyományokra a későbbi szüretelésű, fahordós érlelésű, nagy testű, hömpölygős, lágyabb karakterű szürkebarátok jellemzők” – mutatott rá.

Mint hozzátette, potenciálja szerint a fajta az arany középutat jelentheti a badacsonyi termelők kínálatában és sokoldalú párosíthatóságának köszönhetően igazi „gasztroborrá” válhat.

Laposa Bence elmondta, hogy a szürkebarátok mellett a teljes repertoár kóstolható szerdán a Badacsonyhoz köthető szőlőkből: a kéknyelűn és az olaszrizlingen túl például a nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozó rajnai rizling, de lesz budai zöld, rózsakő, bakator, zeusz és számtalan más fajta is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.