Az Ujazdowski-palotával, a botanikus kerttel és a pompás Lazienski-parkkal szomszédos kis belvárosi vendéglő a Michelin-kalauz európai nagyvárosokat magában foglaló idei, a héten megjelent kiadásában (Main Cities of Europe 2013) szerepel egy csillaggal.
Az Atelier Amaro „a helyi termékek felhasználásával, az innovatív konyhával és az eredeti kombinációkkal hódította meg az ellenőröket” – olvasható az indoklásban. A 32 férőhelyes kisvendéglőt családi vállalkozásban működteti feleségével, Agnieszkával közösen Wojciech Amaro volt elektromérnök és politológus, aki többéves angliai tartózkodása során barátkozott meg a vendéglátással.
„Célunk feltenni Lengyelországot a világ kulináris térképére” – jelentette ki az AFP-nek Agnieszka, a háziasszony. A feleség szerint vendéglőjüket „a hagyományos lengyel konyhának a férje által modernizált változata” jellemzi. A 2011 szeptemberében megnyílt étteremnek nincs fix menüje, az étlap kínálata szorosan igazodik az évszakokhoz.
A Michelin idén szaporította csillagai számát Dániában és Svédországban is – mindez arra utalhat, hogy feltörekvőben van az észak-európai gasztronómia.
Magyarországon ismét kiérdemelte a Michelin egycsillagos minősítését a budapesti Costes és Onyx étterem.