Egy kisvendéglőé az első lengyel Michelin-csillag

Hagyományos lengyel ételeket kínál modernizált, az évszakokhoz erősen igazodó változatban a varsói Atelier Amaro.

BL
2013. 03. 15. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ujazdowski-palotával, a botanikus kerttel és a pompás Lazienski-parkkal szomszédos kis belvárosi vendéglő a Michelin-kalauz európai nagyvárosokat magában foglaló idei, a héten megjelent kiadásában (Main Cities of Europe 2013) szerepel egy csillaggal.

Az Atelier Amaro „a helyi termékek felhasználásával, az innovatív konyhával és az eredeti kombinációkkal hódította meg az ellenőröket” – olvasható az indoklásban. A 32 férőhelyes kisvendéglőt családi vállalkozásban működteti feleségével, Agnieszkával közösen Wojciech Amaro volt elektromérnök és politológus, aki többéves angliai tartózkodása során barátkozott meg a vendéglátással.

„Célunk feltenni Lengyelországot a világ kulináris térképére” – jelentette ki az AFP-nek Agnieszka, a háziasszony. A feleség szerint vendéglőjüket „a hagyományos lengyel konyhának a férje által modernizált változata” jellemzi. A 2011 szeptemberében megnyílt étteremnek nincs fix menüje, az étlap kínálata szorosan igazodik az évszakokhoz.

A Michelin idén szaporította csillagai számát Dániában és Svédországban is – mindez arra utalhat, hogy feltörekvőben van az észak-európai gasztronómia.

Magyarországon ismét kiérdemelte a Michelin egycsillagos minősítését a budapesti Costes és Onyx étterem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.