Kölest ettek az ókori rómaiak

Az ókori Rómában élő átlagemberek zöme kölessel – a tehetősebbek által csak állattakarmánynak tekintett gabonafélével – táplálkoztak – derült ki egy új tanulmányból.

kn
2013. 03. 06. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ókori Rómában élő átlagemberek zöme kölessel – a tehetősebbek által csak állattakarmánynak tekintett gabonafélével – táplálkoztak – derült ki egy új tanulmányból. A Journal of Anthropological Archaeology című folyóirat márciusi számában közölt eredmények szerint a köles fogyasztása a társadalmi hovatartozással és a lakóhellyel lehetett összefüggésben: a külvárosi területeken élő szegényebb emberek jóval többet ettek belőle, mint a tehetősebb városlakók.

Az ókorból fennmaradt szövegek sokat foglalkoznak a pazar római lakomákkal, amelyeken a gazdagok a legegzotikusabb gyümölcsöket, zöldségeket, kagylókat, rákféléket és kígyóból készült ínyencségeket is megengedhették maguknak. Az ilyen étkezések több fogásból álltak, és élvezőik több órán át, elfeküdve kényeztették magukat a finom falatokkal.

Az ókori római történetírók azonban korántsem szenteltek ekkora figyelmet a szegényebb emberek étkezési szokásainak. A Nyugat-floridai Egyetem antropológusaként dolgozó Kristina Killgrove és kollégái két római temetőből – a városfal tövében álló Casal Bertonéból és a jóval távolabb elterülő Castellaccio Europarcóból – kiemelt 36 tetem combcsontdarabjainak vizsgálatával próbált fényt deríteni a társadalom alsóbb rétegeinek táplálkozási szokásaira.

A csontvázak a császárkorból származnak, amikor Róma és a külvárosi területek lakossága 1-2 millió fő között mozgott – húzta alá a szakember. A kutatók a csontok szén- és nitrogénizotópjainak elemzésével határozták meg a leletek egykori gazdáinak az étrendjét. Az izotópok a bevitt táplálékból épülnek be a szervezetbe. A szénizotópok az egyén által elfogyasztott növényekről, a nitrogénizotópok a fehérjeforrásokról árulkodnak.

„Arra a megállapításra jutottunk, hogy az emberek nagyon eltérő dolgokat ettek” – idézte az antropológust a LiveScience című tudományos hírportál. Az előkelő ókori itáliaiak a helyben termesztett élelmiszereket részesítették előnyben, és a part menti területeken élőkhöz képest a rómaiak kevesebb halat fogyasztottak.

A Rómában élők között is jelentős eltéréseket tapasztaltak a szakemberek. A Casa Bertone temető mauzóleumában – a polgárok körében „elit” helyen – nyugvó egyének kevesebb kölest ettek, mint a temető többi részén elhantolt társaik. A jóval messzebb elterülő Castellaccio Europarco halottjai azonban több kölest ettek életükben, mint bárki a másik a temetőből, ami azt sugallja, hogy ők nem voltak annyira vagyonosak, mint a városfalhoz közel vagy azon belül élő társaik.

Killgrove szerint bár a történelmi jegyzetek állateledelként vagy az éhínségek idején felkapott gabonaként tesznek említést a kölesről, a mostani eredmények azt sugallják, hogy az átlagos rómaiak jelentős része fogyasztója volt a könnyen termeszthető növénynek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.