A Budapesti Pálinkafesztivál május 16. és 19. között várja a gyümölcspárlatok kedvelőit.
A 2013-as év pálinkája meggyből készül, a különleges párlat tíz hazai főzde tizenkét prémium meggypálinkájának keverékeként áll össze. A házasított párlatok hagyományát a Budapesti Pálinkafesztivál vezette be, először szilvából, majd barackból készült el az év pálinkája.
A fesztivál zsűrije döntése alapján az idei keverékbe Schiszler, Márton és Lányai, Villányi, Békési, Rézangyal, Gusto, Hírös, Csalló, Harmatrázó és Újfehértói Fürtös pálinka került. A kereskedelmi főzdék prémium-meggypálinkáinak házasításával létrehozott párlatból 1500 darab félliteres, egyedi tervezésű, piros színű palack készül a tavaszi fesztiválra, ahol először kóstolhatja meg a közönség az év pálinkáját.
Mint a szervezők emlékeztetnek, a csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát Magyarországon nemesítették, például a fürtös és a cigánymeggyet. A májusi rendezvényen a magyar gyümölcsből készült párlatok mellett ezúttal a meggyes ételkülönlegességek kapják a kiemelt szerepet.