Sándor-napi Bormustra Tapolcán

Március 18-án rendezik meg a Balatoni Borrégió legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát.

kn
2013. 03. 11. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően idén is a tavasz kezdetekor rendezik meg a Balatoni Borrégió legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát, amelyen a régió hat termővidékének jellegzetes fehérboraival ismerkedhetnek meg a szakértők, érdeklődők.

A Balatoni Borrégió autentikus fehérborai alcímet viselő rendezvény március 18-án 17 órakor veszi kezdetét a Széchenyi István Szakképző Iskolában – mondta el az MTI-nek Kulka Gábor borászati főfelügyelő, a rendezvény szakmai vezetője.

A programot éppen tíz évvel ezelőtt indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság, azóta a régió legjobb nedűinek bemutatóhelyévé vált. Hozzátette: a mustrára kerülő több mint harminc bort olyan fehér fajtákból állítják össze, amelyek jellemzően a Balatoni Borrégió hat borvidékén teremnek, illetve itt kialakult tájfajták. Az idei cím azt jelzi, hogy különösen tartalmas rendezvényre számíthat a mintegy százötven meghívott borász és más, a területen működő szakember. A régió neves borászaitól, borászataitól összeválogatott kollekcióban lesz majd több olaszrizling, juhfark, kéknyelű, furmint, budai zöld, pintes, királyleányka és rózsakő, minden borászattól egy-egy italt mutatnak be – tette hozzá Kulka Gábor.

A rendezvény bevezetőjeként Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást Tájfajták a Balatoni Borrégióban címmel. A „főkóstoló”, az egyes borok bemutatója ebben az évben is Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője lesz, a termelőket Kulka Gábor mutatja be. A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora – szarvaspörkölt, harcsapaprikás – zárja.

A rendezvényt a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság indította el 2003-ban, azóta minden évben megrendezik. Volt már bemutatója egyebek mellett az olaszrizlingnek, a hungarikum szőlőfajtáknak vagy a rozé boroknak, tavaly a badacsonyi kutatóintézetben nemesített fajtákból válogattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.