Egészségünk megőrzése érdekében nélkülözhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el szervezetünket. A túlzott energiabevitel azonban túlsúlyhoz és különböző betegségekhez vezethet, ezért fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra, és búcsút intsünk az értelmetlen étkezéseknek. Az alábbiakban olyan hasznos tanácsokat, trükköket olvashat, melyek alkalmazásával eredményesen csökkenheti a feleslegesen bevitt kalóriák mennyiségét.
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, azok akik rendszeresen étteremben étkeznek, és nagyobb evőeszközzel esznek, többet hagynak a tányérjukon, mint kisebb evőeszközt használó társaik. A jelenségre a következő pszichológiai magyarázattal szolgáltak: a kis evőeszközzel való étkezés azt az érzetet kelti bennünk, hogy lassabban fogyasztjuk el az ételt, ezáltal kevésbé csillapodik az éhségünk.
Emellett, a kutatók az ételadagok és az evőeszközök mérete között is találtak összefüggést. Azon személyek, akik kisebb villát kaptak egy nagyobb mennyiségű étel elfogyasztásához, sokkal többet fogyasztottak, mint azok, akik csak kisebb evőeszközt vagy kizárólag nagyobb adag ételt kaptak. A tényezők tehát felerősítik egymás hatását.
Egy Georgiában végzett kutatás szerint, 31 százalékkal több jégkrémet eszünk, ha nagyobb kehelyben szolgálják fel nekünk az édességet. Az emberek a tányérjukra kitett ételnek 92 százalékát mindig elfogyasztják – magyarázzák a jelenséget a kutatók. Ebből következik tehát, hogy ha nagyobb adagot szedünk, akkor többet is fogunk fogyasztani.
A Kolumbiai Egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy az alvás hiánya fokozott kalóriabevitelhez vezet. Kutatómunkájuk során azt tapasztalták, hogy azok a nők, akik megelőzőleg csupán négy órát töltöttek alvással, a megfigyelt kilenc órás periódusban, 329 kalóriával többet ettek. A férfiaknál ugyancsak 263 többletkalóriát számoltak.
Az alvás mennyisége hatással van az önuralmunkra is. „A magas zsírtartalommal bíró ételek mindig vonzóak az ember számára, és ha kialvatlanok vagyunk könnyebben elcsábulunk, kevésbé tudjuk kontrollálni magunkat.” – tájékoztat Marie-Pierre St. Onge kutató.
Az, hogy éppen hol tartózkodunk, ugyancsak hatással van arra, hogy mennyi tápanyagot veszünk magunkhoz. Ilyenkor, gyakran akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek-derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatásából, mely során rendszeresen moziba járó fiatalokat kérdeztek meg étkezési szokásaikról. A kutatók azt tapasztalták, hogy a rendszeres popcorn-fogyasztók nagyjából ugyanolyan mennyiségű állott popcorn-t esznek, mint frisset. Velük szemben, azok a személyek, akik csak elvétve fogyasztanak a termékből, jóval kevesebbel is beérik a rosszabb minőségű popcorn-ból.
„Néha az akaraterő és a jó szándék nem elég, be kell csapnunk agyunkat, hogy semlegesítsük a környezet hatását.” – mondta David Neal kutató az eredmény kapcsán.
A Cornell Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy háromszor hajlamosabbak vagyunk megenni az első dolgot, ami a szemünk elé kerül, mint a többit. A kísérlet során, száz konyhaszekrény tartalmáról készítettek fényképeket, majd megkérték a tulajdonosokat, hogy állítsák időrendi sorrendbe az ételeket fogyasztás szerint. Ezt követően átrendezték a polcon lévő termékeket, melynek következtében azt tapasztalták, hogy megváltozott a kísérleti alanyok preferencia sorrendje.
A nem domináns kézzel történő étkezés segít csökkenteni az elfogyasztott étel mennyiségét – tájékoztat a CNN. A felfedezésre a már említett popcorn-kutatás során jutottak, amikor azt tapasztalták, hogy a domináns kezüket használó személyek 30 százalékkal többet ettek társaiknál.
Az édesség dobozának mérete is befolyásolja tudat alatt, hogy mennyit fogyasztunk egy-egy termékből, tehát igyekezzen tudatosan vásárolni egészsége megőrzése érdekében.