Az olajnak mindig zárt, nem újratölthető edényben kell a vendég elé asztalra kerülnie a 2014. január 1-jén életbe lépő szabályozás szerint.
„Ez jó hír a fogyasztók számára. Az étterem-látogatók így végre biztosak lehetnek abban, hogy az üvegben tényleg az az olaj van, amely a címkéjén szerepel” – mondta el az Európai Bizottság szóvivője pénteken.
A bizottságot több tagállam kérte fel, hogy foglalkozzon a nyitott olívaolajas üvegekkel és szabályozza a kérdést. Arról nincs információ, hogy mely országok voltak a kezdeményezők. A döntést a német fogyasztóvédelmi minisztérium kritizálta, mivel attól tart, hogy a szabályozás túl sok élelmiszer és csomagolóanyag hulladékba kerülésével járhat.
Az új rendelet az EU új akciótervének része, amelynek célja, hogy támogassa az európai olívaolajat. Az olívaolajas üvegeken a jövőben szerepelnie kell a termék fajtájának és eredetének. Egyelőre nem tudni, hogy az olívaolaj után az éttermekben hasonlóan kínált ecetre, házi borra vonatkozóan is születhet-e rendelet, és esetleg kötelező lesz a só és a bors pontos megjelölése is.