Banános búzaillatot fújt a szél a Vajdahunyadvár felől

Banános vagy erősen komlózott? Bak vagy pilsner? Apátsági vagy trappista? A mögöttünk hagyott hétvégén mindenki megtalálhatta a szája ízére szabott fajtát a belga sörfeszten.

Gabay Balázs
2013. 06. 03. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ugyan még cseppnyi kétkedéssel a hangjában tippelt portálunknak a belga sörfesztivál szervezője, hogy lesz-e folytatása a fényes sikert arató eseménynek, idén viszont nem volt kérdés: megnyílt a Vajdahunyadvár kapuja az ínyencek előtt péntektől vasárnapig. Nem tudni, hogy a borsosabb árak (egy sörkupon 800 forint volt, egy zsíros kenyér pedig 500 forint) vagy a borongós időjárás volt-e az oka, hogy elmaradt az előző évi roham, mindenesetre a csaposoknak akadtak szabad perceik a pénteki nyitást követően.

Banális kérdésre banális választ kaptunk a 3. Belga Sörfesztivált megnyitó belga nagykövettől: bár a magyar söröket sem veti meg Jo Indekeu, a Dreher teniszezés után csúszik le inkább. „Elég furcsán néznék ki napközben, ha a reggeli testmozgást egy finom Duvellel zárnám le” – utalt a hazai és a belga italok alkoholfoka közti komoly eltérésre. Ahogy a nagykövet is vázolta: a belga sörfogyasztási szokásokat nagyjából a magyar borkultúrához lehetne igazítani. Vöröshúshoz egy félbarna apátsági illik, a desszerthez pedig a banános Mongozo (búzasör) passzol.

A magunk részéről a pénteki napon inkább a kesernyésebb, karamellesebb és a magasabb alkoholszázalék-tartalmú fajtákat részesítettük előnyben az édesebb, könnyebb ízvilág kárára. A frissen bemutatkozó, alig 8 százalékos flamand Bavik sörök például kizárólag az ínyenceknek készültek. A tölgyfahordóban érlelt Petrus Aged Pale világos ale, kesernyésségben viszont minimum egy búzasörre emlékeztet. Bár málnás ízű testvérét (Wittekerke Rosé) ugyanannál a pultnál találjuk, mintha nem is egy családhoz tartoznának. Egy lépésnyire rendületlenül kínálgatta magát az aranyszínű Delirium, mely idén egy új fajtával, a St. Idesbalddal bővítette kínálatát. Szó mi szó, nem vallott szégyent a 9 százalékos ale.

Bár a Steen Brugge hozta az apátsági italok megszokott minőségét, a Van Steenberge bak söre (7,4 százalék) selymességben orrhosszal győzött. A felsőerjesztéssel készült, pörkölt malátára emlékeztető nedű kellemes volt és hűsítő. A szintén első alkalommal szereplő, organikus módszerrel főzött Quintine búzasöre a „zöld” termékektől nem meglepő módon kevéssé mozgatta meg a sörfanatikusok fantáziáját, nem úgy a trappisták és a gyümölcsös Chapeau-k, illetve a szintén a hölgyek érdeklődési körébe tartozó Floris italai. Nehéz, talán lehetetlen lenne elfogultság nélkül kiválasztani a legfinomabbat a 30 belga főzde 140-féle söréből, így ezzel meg sem próbálkozunk. A csillagos ötöst az MNO főkóstolójától a La Trappe Bockbier füzetébe véssük be, míg a Dubuisson cég Peche Mel Bush nedűje és az egyedülálló belga stout, az Hercule továbbra is bejutna országos listán a választott sörök házába.

A Palm alkoholmentes sörét a továbbiakban sem kívánjuk megízlelni, persze akadnak még csodák.

Belgium vitathatatlanul a sörök hazája. Országszerte több mint 130 főzdében készítenek söröket a középkor óta. Az óriásvállalatok mellett kis, családi főzdék adják a termelés javát, a folyékony kenyeret azonban nem ők állították elő legkorábban. Trappista söröket kolostorokban készítettek először a mai Belgiumban, ahol maguk a szerzetesek ügyeltek a minőségre 600-800 évvel ezelőtt. Ekkoriban még 18 százalék fölötti alkoholtartalmú italokat is főztek, ma hivatalosan 12 százalékos Belgium legerősebb söre (Bush). A trappista söröket kizárólag az apátság közelében vagy annak falain belül készíthetik, az üzemeltetésben részt kell vennie a szerzeteseknek, a főzésből származó profitot pedig vagy az apátságra vagy az általa szervezett programokra kell fordítani. A feltételeknek napjainkban összesen hat belga kolostor felel meg, közülük az egyik leghíresebb a westmallei. A nevesebb trappista márkák közül az Orvalt, a Chimay-t és a Rochefort-t ismerik a legtöbben. Az apátsági sörök már csak nevükben viselik az egyházi kötődést, termékeik (pl. Leffe, Tripel Karmeliet, Maredsous) a legnagyobb sörfőzdékben készülnek. A Belgiumban előállított sörfajták száma eléri a 8700-at. A kínálat az apátsági és a hagyományos trappista sörökön túl az ale-től a bakon és a búzasörön át a speciális félbarna és gyümölcsös sörökig terjed. Az egyes söröket 10-12 fő irányvonalon belül 50-60 kategóriába lehet besorolni, de szinte lehetetlen mindegyik típus helyét pontosan meghatározni.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.