Nyers őrület, avagy az egészséget áruló „fiús konyha”

Utánajártunk, mit tud nyújtani egy szinte „mindenmentes” nyersétterem a diétáktól túlterhelt világunkban.

Pálffy Renáta
2013. 07. 28. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szépség, siker, harmónia, egészség – ki ne vágyna minderre? Az Élet étterme ezt kínálja a betérőknek. A Parlament közelében található kis hely a nyers vegán étrend jegyében működik. Nyers és vegán – ez a két szó a rakott káposztán és pörköltön felnőttek számára riasztó lehet, nem beszélve arról, hogy ma már annyiféle csodadiéta létezik, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most melyiktől remélhetjük a megváltást.

Takács Ákos szakmai vezető „csak” fiús konyhaként jellemzi a sütés, főzés, párolás technikáját nélkülöző konyháját, ahol nem csak a hús hiánycikk, de nem használnak sem cukrot, sem lisztet, sem tojást, nincsenek sajtok és különböző tejtermékek sem. Ennek bizonyára örülnek a cukorbetegek liszt- és laktózérzékenyek, de mi marad? Zöldség, gyümölcs és magvak. Most nagy eséllyel azt mondhatja a kedves olvasó, na, köszi szépen Mi azért megnéztük magunknak, mit tud Az élet étterme, ahol a sajtó számára is szerették volna bemutatni a lassan egy éve működő helyet.

Az étterembe lépve rögtön egy „salátapultba” ütköztem, ahol nagyon gusztusos saláták sorjáztak, később kiderült, hogy főzelék és lecsó is van köztük. Nem hiányozhattak a különböző zöldséglevek sem, welcome drinkként azonban egy alkohol- és cukormentes mohitót kaptam, ami a fülledt időben nagyon jólesett. Az asztalokon elhelyezett tálcákon apró falatkákat halmoztak fel: töltött paradicsom, póréhagyma és uborka, töltött káposzta mind-mind különböző színű töltelékkel. Az édesség frontján a gyümölcssaláta, a kókuszgolyó, és ínycsiklandozónak látszó tortaszeletek képviseltették magukat. Sőt, mint azt később megtudtam, még pilóta keksz is volt.

Ettől önmagában még nem egyedi a hely, de ha belegondolunk, hogy mindez sütés-főzés nélkül teljesen nyers alapanyagokból van összerakva, már csak az a kérdés, vajon ehetőek-e, és ha igen, felveszi-e a versenyt Az élet étterme töltött káposztája az édesanyánknál fogyasztottéval. Vajon lesz-e hiányérzetünk pár szem sajtos pogiért, ha a magokból készült sós ropogtatnivalót fogyasztjuk, nem beszélve a tortákról, amielyekben nem hogy nincs a megszokott édesítőkből, de „tésztáját” még csak meg sem sütötték.

Nem voltam rest, ismervén a különféle zöldségekben rejlő lehetőségeket, arra martam rám, amiből a legkevesebbet eszem, az édességre. Fogalmam sem volt, milyen ízesítésű lehet a tetején sárgás pudingszerű krémmel közepén csokisnak- mákosnak látszó töltelékkel elkészített torta, de találgatás helyett azon kaptam magam, hogy a tányéromon landolt egy. Bár Takács Ákos szerint az ételeket lassan kell fogyasztani, én pillanatok alatt eltüntettem azt a szeletet. A datolyával édesített torta tehát átment nálam a vizsgán. A szakmai vezető palettáján egyébként 80-féle torta szerepel, 30-féle ital, és több mint száz étel, köztük nyers vegán kolozsvári rakott káposzta, pizza, canelloni, de tökfőzelék is van a kínálatban. A kenyerek magokból (lenmag, napraforgómag, szezámmag, stb.) készülnek aszalással, szárítással.

Az biztos, hogy aki ilyen ételeket szeretne készíteni magának, annak jól jön egy turmixgép, Takács Ákos maga is tart tanfolyamokat a „fiús konyháról”, ahol nem kell ugyan órákig a tűzhely mellett állni, de nagy szükség van az előrelátásra. A szakmai vezető kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy mindig az adott idényben éppen szezonjában lévő alapanyagokat használja fel, így a kínálat is időszakonként más és más, nem szerepel egyszerre százféle étel az étlapon. Szerinte a kulcs a fűszerezés, ha egy ismert ételt nyers vegán felfogásban akarunk elkészíteni. Igazi kreatív kísérletezésről van tehát szó, ahol ki kell tapasztalni, hogy mit mivel lehet párosítani, hogy az formázható legyen, és nem utolsó sorban fogyasztható, sőt, finom.

 

Az élet étterme ma még igazi kakukktojás, de nemsokára a szombathelyiek is kipróbálhatják az ételeiket. A vezetők ugyanis franchise rendszerben gondolkodnak, több megyeszékhelyen terveznek még ilyen éttermet, sőt cél az is, hogy a határokat átlépve is megismertessék ezt a fajta „konyhaművészetet”: Bécsbe és Pozsonyba is szeretnének eljutni. Az V. kerületben mindenesetre lelkes fogadtatásra talált a hely, sokan egészségügyi problémájukat küzdötték le az étteremben megismert nyers vegán étrend segítségével. A vegetáriánusoknak nagy eséllyel válhat kedvencévé, de a húsimádók is nyugodtan tehetnek ide kirándulást. Lehet, hogy a megszokott töltött káposztájukat nem cserélik le, de bizonyára fognak találni nekik ízlő falatokat.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.