A nemzetközi internetes utazási oldalakon már több panaszt is olvashatunk arról, hogy sokszor találkoznak extrém árakkal a hazánkba érkező turisták. Sok esetben a fagylalt árával elégedetlenkednek. Magyarországon 200 forint körül mozog az átlagára a fagylaltnak, ugyanakkor a Balaton partján találkozhatunk 300 forintos hideg nyalánksággal, a budai Vár környékén pedig 500 forintot is elkérnek egy gombócért. Mindez nem csak a magyarok pénztárcájához mérve drága, de a külföldi turisták többsége is sokallja ezeket az extrém árakat – derül ki az egyik jótékonysági akció megfigyeléseiből.
Magyarország nyolc, turisztikailag meghatározó településén kérdezték a külföldi és magyar turistákat arról, hogy milyen árakkal találkoztak a hazai vendéglátóegységekben. A legextrémebb fagylaltárakat az orosz turisták jelezték, akik a budai Vár környékén 500 forintot fizettek egy gombóc fagylaltért. Az úgynevezett „csavart” fagylaltért pedig 650 forintot is elkértek Siófokon. A Budapesten, Balatonlellén, Balatonfüreden, Bükfürdőn, Keszthelyen, Siófokon, Tihanyban és az Eger környékén található Bükkszékfürdőn megkérdezett turisták elmondása szerint Magyarországon 180-200 forint körül mozog az átlagára a fagylaltnak, amely a többség számára olyan lélektani határ, amelyet már nem szívesen lép át, ha gombócos fagylalt vásárlásáról van szó. Az 500-600 forintos ártáblák pedig kimondottan felháborodást váltanak ki a külföldi és a magyar turistákból.
A magyar árak azonban eltörpülnek például az olasz árak mellett: néhány hete a nemzetközi sajtó arról írt, hogy van olyan vendéglátóegység, ahol 25 eurót kérnek egy adag fagylaltért, egy adag tejszínhabért pedig plusz 3,50 eurót (összesen mintegy 8500 forintot) kellett fizetniük a vendégeknek. Az olasz magas árak miatt már több turista a római polgármesteri hivatalhoz fordult panaszával. A római polgármesteri hivatal turisztikai tisztségviselője, Antonio Gazzellone szerint „a turistákat védeni kell, nem kirabolni” – idézte a legutóbbi nemzetközi botrányt Éskovács Péter, a Jótékonysági Fagylaltgyár szervezője.
A magyar szervezők szerint az olasz szakértő mondatát a hazai vendéglátósokban is tudatosítani kell, hiszen a magyar vendéglátásra is sok a panasz. Az elmúlt hónapokban az olaszországi átveréshez hasonló esetről számolt be több hazánkba érkező turista a nemzetközi Tripadvisor internetes oldalon. A fagylalt mellett itthon divatos túlszámlázási étel még a gulyásleves, volt már példa rá, hogy 75 000 forintot is elkértek egy adagért, de nem ritka a 2500 forintos kávé sem.
A cukrászdákban helyben főzött fagylaltok eladási statisztikáiról keveset tudnak a piackutatók. De a nagy tételben gyártott jégkrémekkel kapcsolatos fogyasztási szokások sok mindent elárulnak arról, mely országokban szeretik legjobban a hideg édességeket. A felmérésből kiderül, a csokoládé és a vanília népszerűsége a jégkrémek közt évtizedek óta töretlen, ezekből fogy a legtöbb. Magyarországon jégkrémből 3-4 liter fogy fejenként évente, a fagylaltfogyasztás becslések szerint ennél kevesebb. Sokak számára meglepetés lehet, hogy a finnek eszik a legtöbb jégkrémet, ott évi 12 liter a fejadag, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is mindössze 6 liter körül vásárolnak a jeges édességből. Az Egyesült Államok 26 literes egy főre eső éves fogyasztási adataihoz képest ezek az európai adatok szerénynek mondhatók, ám ha a táplálkozási kutatásokat és a gasztroenterológiai szakemberek ajánlásait is figyelembe vesszük, nem feltétlenül javasolt az USA eredményeinek felülmúlása.