Időutazás a sör szerelmeseinek

Levéltárban talált 300 éves recept alapján főzött sört egy osztrák sörfőzde. A négyezer liter ódon italt már piacra is dobták.

kn
2013. 08. 20. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi tulajdonban lévő Hofstetten sörfőzde a felső-ausztriai Saint Martinban újra elkészítette a Neuhauser Herrshafts Pier nevű sört, amelynek receptjére a városi levéltárban bukkantak rá. A sör összetevőit a helyi kastély számára 1720-ban kiállított számlára jegyezték fel.

Peter Krammer, a sörfőzde tulajdonosa mezőgazdász történészek által megőrzött ódon árpamagvakból és tönkölybúzából olyan árpa-búza-komló keveréket állított elő, amely a 300 éve készült sört ízvilágát jellemezte.
„Úgy gondoljuk, hogy az ódon magvaknak erősebb az ízük” – hangoztatta Krammer, hozzátéve, hogy ötödszöri próbálkozásra sikerült a megfelelő sört előállítani.

Ez a fajta sörkészítés szakít az élesztő használatával, az erjesztést a korábbi készítésű sörök maradékával segítik elő. A Hofstetten sörfőzde, amely Ausztria egyik legrégebbi sörfőzdéje, négyezer liter ódon sört készített, és a város önkéntes tűzoltóinak a fesztiválján dobták piacra e hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.