Töltött káposzta hallal?

Összecsapnak a káposztafőzők Röszkén: a versenyen legfeljebb háromfős csapatok nevezhetnek.

kn
2013. 08. 03. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, a bográcsok mellé állnak többen a délvidéki Magyarkanizsáról, Horgosról, de a távolabbi, Temes megyei Végvárról is – közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel.

A versenyen legfeljebb háromfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.

Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell bemutatniuk a zsűrinek az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette bírálóbizottság több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legröszkeibb és az idei év újdonságaként a legjobb reform-töltöttkáposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta – alföldi nevén szárma – nem feltétlenül a nyáridő hagyományos étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal, hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt, és próbálkoztak a vegetárius változattal, a fűszerek között pedig kaporral és csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.

A szervező szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.