A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, a bográcsok mellé állnak többen a délvidéki Magyarkanizsáról, Horgosról, de a távolabbi, Temes megyei Végvárról is – közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel.
A versenyen legfeljebb háromfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.
Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell bemutatniuk a zsűrinek az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette bírálóbizottság több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legröszkeibb és az idei év újdonságaként a legjobb reform-töltöttkáposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta – alföldi nevén szárma – nem feltétlenül a nyáridő hagyományos étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal, hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt, és próbálkoztak a vegetárius változattal, a fűszerek között pedig kaporral és csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.
A szervező szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!